A megyei jogú városok közül! Márki-Zay Péter ezt is mögcsinálta azzal, hogy kineveztette negyedik, „fűnyírásügyi” alpolgármesternek Gyöngyösi Ferencet. Hiába, ha egy város szabadon fejlődik…

Szemléletes összeállítást készített a Facebook-oldalán Herczeg Sándor politológus annak kapcsán, hogy a vásárhelyi közgyűlés keddi ülésén Márki-Zay Péter elérte, hogy negyedik alpolgármestert csinálhasson a diszkótulajdonos Gyöngyösi Ferenc képviselőből.

Mint megírtuk, ezzel Hódmezővásárhelynek pontosan annyi alpolgármestere van már, mint ahány főpolgármester-helyettese a kétmilliós főváros Budapestnek, egyébként meg kétszer annyi, mint a megyeszékhely Szegednek. Városunkban jelenleg körülbelül 10 ezer főre jut egy alpolgármester, s amúgy lassan több van belőlük a testületben, mint ahány „mezei” képviselő – vontunk gyorsmérleget a keddi döntés kapcsán.

Herczeg Sándor politológus részletes és izgalmas elemzést közölt az ügyben a közösségi oldalán. A szakember megvizsgálta a megyei jogú városokat, és az alábbi megdöbbentő megállapításokat tette.

Hódmezővásárhelynek sikerült két dologban is országosan az élre törnie:

a megyei jogú városok közül itt a legmagasabb az egy lakosra jutó alpolgármesterek száma,

a megyei jogú városok közül itt a legmagasabb az egy képviselőre jutó alpolgármesterek száma.

Az általa összeállított remek táblázat bemutatja, hogy míg Vásárhelyen most egészen pontosan 10 828 lakosra jut egy alpolgármester,

addig például Pécsett ugyanez a szám 47 624,

Miskolcon 51 507, Szegeden pedig 80 383 (!);

a Márki-Zay által emlegetett Debrecenben 50 538,

de még Kecskeméten is 22 137 lakos „tartozik” – mondjuk így – egy-egy alpolgármesterre.

Egyébként Vásárhelyen kívül csak e két utóbbi megyei jogú városban négy vagy öt helyettese a polgármesternek. A megyei jogú városok 90 százaléka meg tudja oldani a működését egy, két, de legfeljebb három alpolgármesterrel.

Érdemes átböngészni Herczeg Sándor táblázatát, s ízlelgetni a megállapításait – hiszen a számok sohasem hazudnak!

Forrás: Promenád24.hu