Háromnapos NATO-csúcs kezdődött Madridban, az ülésen Magyarországot Orbán Viktor miniszterelnök képviseli. Jens Stoltenberg, a szervezet főtitkára tegnap este bejelentette: Törökország beleegyezett, hogy Svédország és Finnország csatlakozzon a NATO-hoz. A két ország várhatóan már ma megkaphatja a hivatalos felkérést a csatlakozásra, amelyet mind a 30 NATO-tagállamnak jóvá kell hagynia. A találkozón dönthetnek egy Ukrajnát támogató csomagról is – számolt be az M1 Híradó.

Az M1 tudósítója Madridból jelentkezve elmondta, úgy tűnik, hogy egyetértés lesz a NATO-csúcson, hiszen Törökország elállt a svéd és a finn tagság vétójától.

A fő téma ma és holnap is az ukrajnai háború, állítólag Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is bejelentkezik majd online. A NATO céljai között szerepel a szövetség keleti szárnyának megerősítése mintegy 300 ezer katonával, ami az eddigi jelenlét nyolcszorosát jelenti.

Napirenden van még egy új védelmi stratégia kialakítása Ausztráliával és Új-Zélanddal, de Japán és Dél-Korea is képviselteti magát a csúcstalálkozón. A NATO mindemellett mindenképp szeretné saját hatáskörébe vonni a sarkköri hajózási útvonalakat, amelyek a jégsapkák olvadásával kialakulhatnak. Ezek az útvonalak stratégiai fontossággal bírhatnak a jövőben.

Szó lesz továbbá a migránsválságról és annak kezeléséről is a melillai ostrom kapcsán, amikor a migránsok ostrom alá vették a spanyol határt.

Forrás: hirado.hu

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest