Az energiaitalok minden fogyasztóra káros hatással lehetnek, de a fiatalokra és gyerekekre ez hatványozottan igaz. Az energiaital 18 év alatti korosztályra gyakorolt káros hatásaira több orvos is felhívta a figyelmet az elmúlt napokban – írja a hirado.hu.

Világszerte erősödik az energiaitalokat ellenzők tábora, egyre több kutatás foglalkozik a gyerekek és fiatalok fogyasztási szokásaival és azok egészségügyi következményeivel. Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) egy korábbi 16 országra kiterjedő tanulmánya szerint a 10–18 éves korosztály 68 százaléka, a 10 év alatti gyermekek 18 százaléka fogyaszt energiaitalt, míg a felnőttek 30 százaléka.

Hazánkban minden ötödik 10-14 éves gyerek energiaitalt „reggelizik” Magyarországon.

Az energiaitalok fiatalokra és gyermekekre gyakorolt káros hatására az elmúlt napokban több magyar gyermekorvos is újból felhívta a figyelmet.

„Az energiaital túlzott fogyasztása a tinédzsereknél vérnyomásproblémákhoz és akár szívritmuszavarhoz is vezethet” – hívta fel a figyelmet Rovács Melinda gyerekorvos az M1 Híradóban.

„Fokozottan érzékenyek az energiaitalra és a koffeinre, ezért fokozottan jelentkezhetnek a tünetek. Ha valaki e mellé még alkoholt is fogyaszt, akkor az alkohol és a koffein együtt vagy az energia együtt fokozza egymás hatását. Emiatt szintén a keringési problémák esélye nagyobb, ilyenkor előfordulhat az, hogy akár egy egészségesnek tűnő fiatal is keringési elégtelenségbe, súlyos szívritmuszavarba zuhan bele, aminek vége újraélesztés vagy ne adj isten halál” – magyarázta Rovács Melinda.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ már több mint 10 évvel ezelőtt figyelmeztetett az energiaitalok veszélyeire, azóta több ajánlást is kiadtak. Azt is szorgalmazzák, hogy Magyarországon se lehessen energiaitalt reklámozni és árusítani a 18 éven aluliaknak.

„A gyermekorvosok véleménye az, hogy az energiaital fogyasztását a 18 év alatti korosztálynak meg kellene tiltani, mert egyre inkább divatossá válik az energiaital-fogyasztás, már az általános iskolások körében is, a 14–18 éves korosztálynál pedig szinte járványszerűen terjed”

– hangsúlyozta Bense Tamás gyermekorvos a hirado.hu-nak adott interjúban.

„A magas koffeintartalom miatt egyrészt kialakulhat függőség, nagyon felpörögnek a gyerekek, álmatlanok lehetnek, előfordulhat fejfájás, ideges, ingerlékeny lesz a gyerek, nehezebben tolerálja a környezetét”– magyarázta Bense Tamás. Kiemelte, hogy a pulzusszám és a vérnyomás is megemelkedhet, és előfordulhat palpitáció, vagyis szívdobogásérzés, mellkasi fájdalom vagy szívritmuszavar is. A magas cukortartalom miatt pedig súlyfelesleg alakulhat ki, a cukoranyagcsere felborulása miatt pedig viszonylag korán kialakulhat diabétesz.

A gyerekek sokszor üdítőként tekintenek az energiaitalra, bele sem gondolnak abba, hogy milyen hatással jár az energiaital-fogyasztás.

Ha valaki nem fogyaszt nagy dózist, viszont rendszeres energiaital-fogyasztó, az ital akkor is káros hatással lehet a szív- és érrendszerre. A legveszélyeztetettebb a gyermekek, fiatalok, a várandós nők, a koffeinre érzékenyek, és a szív- és érrendszeri betegségekkel küzdők.


Forrás: hirado.hu

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest