A rendezvények kiemelt célja, hogy segítsék a fiatalok pályaorientációját, a résztvevők bepillantást nyerhessenek az adott iskolák életébe, valamint az ott oktatott szakmák rejtelmeibe. De ha nyár és tábor, természetesen a kikapcsolódás, a szórakozás, a lazítás sem maradhat el!

Négy város kilenc iskolájában összesen tizenegy nyári, pályaorientációs táborba várja a diákokat a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum (HSZC). A részletekről hétfőn sajtótájékoztatón számol be Hegedűs Zoltán, a HSZC kancellárja, Kincses Tímea főigazgató, illetve az együttműködő partner Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Kőkuti Attila.

A június 20. és július 8. között zajló nyári táborokba a pályaválasztás előtt álló általános iskolás diákokat hívják Hódmezővásárhelyre, Makóra, Szentesre és Csongrádra – hangzott el.

Kincses Tímea úgy fogalmazott, a pályaorientáció sarkalatos kérdés a tanulók életében, és az iskoláknak is állandó feladata, melyre nyáron is figyelmet kell fordítaniuk. Ennek jegyében szervezik meg immár harmadik alkalommal nyári táboraikat, hogy megkönnyítsék a fiatalok pályaválasztását, bepillantást nyújtsanak számukra az egyes oktatási intézmények életébe, valamint az ott oktatott szakmák rejtelmeibe. Mint elárulta, Szentesen három, Makón kettő, Csongrádon egy, Hódmezővásárhelyen pedig öt tábort hirdetnek idén nyáron. A rendezvények a felső tagozatos korosztályt célozzák, ötnaposak, tíz-húsz fővel indulnak, a részvételi díj 15-22 ezer forint között alakul.

„Sokrétű programokat kínálnak a fiataloknak a táborszervezők az adott iskolákban oktatott szakmákhoz, ágazatokhoz kötődően. Természetesen a szabadidős tevékenységek sem hiányozhatnak, többek között strandolással, kenuzással, lovas programmal, szabadulószobával és kirándulással is készülnek a táborozóknak” – mondta el a főigazgató.

Példaként említette, hogy az Eötvös József Technikumban az informatika világával, valamint a tradicionális hajfonási és szövési technikákkal ismerkedhetnek meg az érdeklődők, a Corvin Mátyás Technikum és Szakképző Iskolában kiskukta-tábor indul, a Corvin Kalmár Zsigmond Szakképző Iskola Intézményegységében kreatív tábort szerveznek az ott oktatott szakmák felvonultatásával, a Cseresnyés Kollégiumban pedig a digitális alkotó közösség műhelyében tevékenykedhetnek majd a fiatalok. Végül kiemelte, érdemes mihamarabb tájékozódni és jelentkezni, mert van olyan táboruk, mely már majdnem be is telt.

A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (CSMKIK) a tavalyi esztendő után másodszor támogatja a HSZC táborait – fejtette ki Kőkuti Attila. Az elnök hozzátette, idén mobilitással kapcsolódnak a kezdeményezéshez, ami azt jelenti, hogy biztosítják, valamennyi nyári táborból olyan cégekhez, vállalkozásokhoz is eljuthassanak a táborozók, ahol megismerhetik a munka világát, az egyes szakmákat. Arra is kitért, a kamara külön is szervez nyári táborokat: az alsósokat, valamint a felsősöket külön robotikatáborba várják, Algyőn pedig 45 fővel indítanak egy olyan tábort, ahol általában a szakképzés népszerűsítése lesz a céljuk, természetesen interaktív módon, sok játékkal.

Forrás: Promenád24