Egyházi fenntartás alá szervezné a szülők egy része a nemrég mintegy 500 millió forintból újjáépített Pitvarosi Petőfi Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolát, de sokaknak nem tetszik a vállalhatatlan nyomásgyakorlás.

Mint korábban megírtuk, a pitvarosi iskola szülői munkaközössége szervezkedik az egyházi fenntartás érdekében, ám sokan mégis úgy gondolják, hogy az intézmény vezetése, és tanárok álhatnak valójában a háttérben.

A szülőknek kiküldött, a jelenlegi fenntartó tankerület ellen hergelő üzenet azonban nem ért célba, az ambrózfalvi és csanádalberti telephelyen úgy tudjuk elhanyagolható számú szülő írta alá a petíciót, nem engedve a nyomásgyakorlásnak.

Megkerestük kérdéseinkkel a tankerületet, amely válaszában azt írta, a 2022/2023 tanévben az 1. osztály külön, önálló osztályként indul el, amiről a Tankerületi Központ az intézmény vezetésével, az érintett területi és országos nemzetiségi önkormányzattal is egyeztetetett, továbbá az intézmény vezetése a szülőket is tájékoztatta.

A szülői szervezet ezután arról tájékoztatta őket 2022. május 31-én levélben, hogy azt szeretnék, egyházi fenntartásba kerüljön az iskola.

– Tekintettel arra, hogy úgy tűnik, pontatlan és megtévesztő információk keringenek a szülők között, ezért a helyzet tisztázása érdekében a Tankerületi Központ szülői értekezletet hívott össze, ahol a szülők minden kérdésükre választ kaptak. – írták a válaszban.

Hozzátették azt is, a Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központ kiemelten fontosnak tartja a nemzetiségi nevelést – oktatást, éppen ezért ugyanúgy ahogy a korábbi években, támogatja a szlovák nemzetiségi oktatást is.

Ezt alátámasztja az is, írják, hogy az intézményt közel 500 millió forintból újította meg a tankerületi központ, valamint új eszközöket szerzett be a közelmúltban, így a gyermekek a XXI. századi követelményeknek megfelelő környezetben tanulhatnak.

A pitvarosi iskola fenntartásának ügyében kerestük Radó Tibor polgármestert is, arra lettünk volna kíváncsiak, hogy mikor értesült a szülői munkaközösség szándékáról, illetve mi a véleménye a fenntartóváltásról, megalapozottnak tartja-e azt. Választ egyelőre nem kaptunk.

Értesüléseink szerint azonban az esetleges fenntartóváltás szeptemberre biztosan nem valósul meg, jövőre pedig az indok, amire a szülői munkaközösség ráfogja a szükségességét már megszűnik.

Ez az indok ugyanis az volt, hogy szeptembertől az intézménybe beiratkozó mindössze kilenc első osztályos gyermek számára a készségtárgyakat (például rajzot, éneket, testnevelést, technikát) a második osztályosokkal összevonva kell oktatni (a többi tantárgy oktatása marad a régi formában).

A várható beiratkozások száma ugyanakkor jövőre magasabb lesz, mint idén, így az eredeti kifogás okafogyottá válik, ha fenntartót akarnak váltani, mást kell kitalálni.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest