Az idén nem csupán virágdíszbe öltöztetett kapu fogadta a makói Szent István Király Plébániatemplomba betérőket Pünkösd vasárnapján. A főbejárat fölött az építtető csanádi püspök címerét is megújították és egy emléktábla is felkerült az épület falára. Megáldásukat követően, az ünnepi szentmise végén adták át a jubileumi képzőművészeti pályázat elismeréseit is.

Egy több mint harminc éves helyi hagyománynak köszönhetően Makón mindig virágokkal ékesítik fel a Szent István Király templom kapuját Pünkösdkor. A Szentlélek kiáradásának ünnepén így mindig illatos és szép bejárat fogadja a szentmisére érkezőket, egy maroknyi lelkes csapat munkájának és a hívek, adakozók felajánlásainak köszönhetően. A szokás több évtizedes, a díszítés mindig más az éppen nyíló mezei és kerti növények miatt, az elismerés viszont állandó, amit a tetszetős és különleges füzérekért jár.

Az idén a vizuális élményt tovább fokozta a most átadásra kerülő, megújított címer, amely közvetlenül a kapu felett található. – Az építtető csanádi püspök, Engl Antal tiszteletére helyezték el a felszentelés után. A feltehetően eredeti családi címer pajzsán az első és a harmadik mezőben agár kutya található, a másodikban és a negyedikben pedig két farkas látható. Tetején kilencágú grófi korona van elhelyezve, felette pedig püspökkalap, amit a két oldalon található 6-6 bojt jelez – tájékoztatott Gilicze János a templom rejtett kincseit bemutató Érték-tár(gy) video sorozatban. A levéltáros értékes történeti kutatásokat végzett a címer újraalkotásához, melyet Popovics Lőrinc szobrászművész és Pesti Ferenc kőfaragó végzett.

A megszépített jelképet Pálfai Zoltán plébános áldotta meg az ünnepi szentmise kezdetén, valamint egy táblát is, amelyet a templom felszentelésének 250. évfordulójára helyeztek el a templom falán, „Hűséggel a hitben 1772-2022” felirattal.

A jubileumi eseménysorozat további részét képezte a márciusban, a város általános és középiskolás diákjai számára meghirdetett képzőművészeti pályázat is. A 250 éves a Szent István templom címmel közzétett felhívásra 109 pályamunka érkezett, most a legjobb alkotókat részesítették elismerésben. A szentmise végén osztották ki számukra a díjakat és nyitották meg munkáikból a tárlatot, amely a hónap végéig látható az épület előterében.

(Fotók: Majoros Márton, Szabó Anita)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest