Zömében képcsöves tévéket, mosógépeket és hűtőszekrényeket adtak le – teljesen ingyen — a marosleleiek a bő egy hetes e-hulladék gyűjtő akció alatt.

Több teherautónyi elektronikus hulladékot is leadtak a maroslelei, gy hétig tartó e-hulladék gyűjtő akció alatt a helybéliek.

Május 16. és 23. között bárki, bármilyen elemmel vagy hálózatról működtetett elektromos eszközt térítésmentesen leadhat a községháza udvarán. Éltek is az alkalommal a helybéliek, s kiderült, hogy ugyan a két évig tartó pandémia után rendezett tavalyi gyűjtésen kétszer ennyi kiszolgált elektromos kisgépet, háztartási eszközt adtak le, azért a sufnikban, padláson, kiskamrában, udvaron vagy épp a lakásban kerülgetett hasonló eszközökből jócskán akadt még.

– Egy héten át tartott az akció, s ebben szándékosan benne volt a hétvége is, miután akik dolgoznak, azok nem biztos, hogy délután 4 óra előtt el tudtak volna ezért jönni a munkahelyükről – mondta érdeklődésünkre Drimba Tibor.

Maroslele polgármestere hozzátette: az elmúlt esztendők tapasztalatai azt mutatják, nagy sikere van és nagy igény is van az elektronikai hulladékgyűjtésnek, még akkor is, ha valaki például új tévét, hűtőt vagy mosógépet vásárol, akkor a régit a boltnak térítésmentesen kell visszavennie. Beleértendő ebbe azt is, ha valaki az interneten vásárolt, hazai üzlettől.

– Hasznos, hogy ezt a lehetőséget biztosítottuk, már csak azért is, mert a most leadott az eszközök, gépek nem tűnnek majd fel a község bel- vagy külterületén, illegális hulladékként – tette hozzá. Azt is mondta, azért szervezik meg ezt az akciót évente, mert nagyon sokan vannak, akik a hasonló, a szomszédos településeken szervezett hasonló gyűjtésre nem tudják beszállítani már üzemen kívül helyezett eszközeiket.

Aki most lemaradt az e-hulladék átadásáról (mert azokat ma el is szállították), az ne bánkódjék, lesz még majd rá lehetősége.

A maroslelei gyűjtésen egyébként a legtöbben a régi, még képcsöves tévékészülékeiktől szabadultak meg, de sokan sok kiszolgált hűtőszekrény, automata mosógép, mikrohullámú sütő és nyomtató/fénymásoló is összegyűlt. Ezek egyébként nem valahol a szeméthegyeket növelik, hanem szétbontják s másod nyersanyagként hasznosítják majd…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest