De 126 illegális migránst is feltartóztattak Ásotthalomnál, Gyálarétnél, Domaszéknél és Mórahalomnál, azaz a magyar-szerb államhatár megyei szakaszán.

A Szeged Határrendészeti Kirendeltség és a Készenléti Rendőrség járőrei a honvédekkel, mezőőrökkel valamint a cseh és osztrák rendőrökkel együttműködve tegnap 22 óra és ma hajnali 6 óra között 106 illegális migránst tartóztattak fel Ásotthalom és Szeged-Gyálarét külterületén. Ellenőrzésük során a csoportok tagjai szír, pakisztáni, afgán és indiai állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A határsértőkkel szemben a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően jártak el.

A Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság Őr- és Kísérőőr Osztályának egyenruhásai tegnap 20 óra 50 perckor Domaszék külterületén ellenőriztek egy német honosságú BMW-t, valamint egy szintén német honosságú Ford Tranzit típusú gépjárművet és azoknak szír és török sofőrét. A járművek átvizsgálása során a rendőrök az autókban további 10 férfit találtak, akik magukat török állampolgárnak vallották, azonban sem személyazonosságukat, sem jogszerű magyarországi tartózkodásukat nem tudták igazolni. A Szeged Határrendészeti Kirendeltség járőrei ma hajnali 2 óra 30 perckor Mórahalom külterületén ellenőriztek egy szlovák honosságú Ford Mondeo típusú személyautót és annak 39 éves szlovák sofőrét. A rendőrök a jármű utasterében 10 férfit találtak, akik magukat afgán állampolgárnak vallották, azonban sem személyazonosságukat, sem jogszerű magyarországi tartózkodásukat nem tudták igazolni. 

Az rendőrök a sofőröket előállították a Szeged Határrendészeti Kirendeltségre, ahol ellenük embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás. A határsértőkkel szemben a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően jártak el.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.  
A bűncselekmény szervezője vagy irányítója tíz évtől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest