Az újabb gyanúsítottak több, mint 500 millió forint vagyoni hátrányt okoztak az állami költségvetésnek.

A főügyészség irányításával a NAV Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatóság Csongrád-Csanád Megyei Vizsgálati Osztályának nyomozói és a Készenléti Rendőrség Vagyon-visszaszerzési Hivatal munkatársai összehangolt akció keretében újabb 2 férfit állítottak elő és vettek őrizetbe költségvetési csalás bűntettének gyanúja miatt.

A gyanú szerint az országos kiterjedtségű, őrző-védő cégek irányításában érintett egyik férfi azért, hogy a munkavállalói után ne kelljen a közterheket, valamint a vagyonvédelem, mint általuk nyújtott szolgáltatás után ÁFA-t fizetni, igénybe vette egy bűnszervezet segítségét. A bűnszervezet szolgáltatásának lényege szerint a megrendelő munkavállalóit fiktíven más társaságokhoz jelentették be, többlépcsős céghálót létrehozva, melynek legalsó szintjén a foglalkoztatással járó közterheket és a szolgáltatás nyújtása után fizetendő ÁFA-t bár részben bevallották, de azt senki nem fizette meg. A bűnszervezet a bűncselekmény leplezésére a cégeket 2-3 havonta cserélgette és jutalékért fiktív számlákat is kiállított.

A főügyészség által irányított nyomozásban korábban már három összehangolt akcióban a bűnszervezet 14 tagja került letartóztatásba, így annak irányítói, az alattuk végrehajtói szinten levők, a cégeket biztosító ügyvéd és más érintettek, míg több gyanúsított szabadlábon védekezik.

A hétfői akcióban egy, a bűnszervezet szolgáltatásait igénybe vevő, vagyonvédelemmel foglalkozó cég irányítóját, valamint a számla láncolatban közvetlen a befogadó cégek alatt álló beszámlázó cég vezetőjét vették őrizetbe. Az összehangolt nyomozati cselekmények célja a Vagyon-visszaszerzési Hivatal bevonásával a bűncselekményből származó vagyon elvonása is volt. Az újabb gyanúsítottak több, mint 500 millió forint vagyoni hátrányt okoztak az állami költségvetésnek a 2018. és 2022. közötti időszakban. A nyomozás eddig már több, mint 3 milliárd forintot meghaladó károkozást tárt fel.

A bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt indult eljárásban a főügyészség a gyanúsítottak letartóztatásának egy hónapra történő elrendelését a szökés, elrejtőzés, a bűnismétlés és az eljárás meghiúsításának veszélye miatt indítványozta.

Az ügyészi indítvány tárgyában a Szegedi Járásbíróság nyomozási bírája a ma fog dönteni.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest