Utcai légvezetéket “csapolt” meg két férfi horgászbot és kampók segítségével.

A Hajdúszoboszlói Járási Ügyészség foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége és más bűncselekmény miatt emelt vádat két férfi ellen, akik áramvételezés céljából horgászbotok és hosszabbító kábelek felhasználásával csatlakoztak az utcán lévő légvezetékekre.

A vád szerint a férfiak Nádudvaron egymás mellett laktak, egyikük ingatlanában sem volt áram, nem kötöttek a szolgáltatóval szerződést, így áramvételezésre legálisan nem volt lehetőségük. A két férfi megállapodott abban, hogy szabálytalanul rácsatlakoznak az utcán lévő légvezetékre, és így biztosítják házaikban az energiaellátást.

2020. október közepén az elkövetők egy hosszabbító kábel burkolatát levették, majd az abban lévő két vezetékre külön-külön rögzítettek egy-egy fémkampót, és azokat a két egymáshoz kötött horgászbot végére tették. A kampókat ráhelyezték a légvezeték második és harmadik ágára. A hosszabbítókábel szabadon lógott a földig, majd azt a vádlottak a járda alatt, illetve az udvaron, a fűben vezették be az egyik házba. Egy további hosszabbítókábellel juttatták el az áramot a szomszédos ingatlanba is.

A vádlottak az illegális áramvételezéssel több foglalkozási, illetve szolgáltatási szabályt szegtek meg, és ezzel közvetlen veszélynek tették ki a két ingatlanban lakó kilenc ember életét, testi épségét.

A férfiak 2020. október közepétől 2021. január 14-ig több mint 80 000 forint kárt okoztak, amely nem térült meg.

A Hajdúszoboszlói Rendőrkapitányság nyomozása során az energiaszolgáltató cég képviselője kérte a kár megtérítését.

A Hajdúszoboszlói Járási Ügyészség a beismerő vádlottak ellen foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége és kisebb kárt okozó lopás vétsége miatt emelt vádat a Hajdúszoboszlói Járásbíróságon. A járási ügyészség a büntetővégzés meghozatalára irányuló vádiratban indítványt tett arra, hogy a járásbíróság tárgyalás lefolytatása nélkül a fiatalabb, különös visszaeső férfit felfüggesztett börtönbüntetésre ítélje és állapítsa meg, hogy a próbaidő tartama alatt pártfogó felügyelet alatt áll. Az idősebb vádlott vonatkozásában az ügyészség intézkedésként próbára bocsátás elrendelésére tett indítványt. A járási ügyészség indítványozta, hogy a bíróság kötelezze a férfiakat a kár megtérítésére. 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest