A fenntartó Boldogasszony Iskolanővérek rendalapítójára, Boldog Gerhardinger Terézia anyára emlékezett ma a Szignum közössége. A hagyományos iskolai program ezúttal is a Maros-parton zajlott, szabadtéri szentmisével és játékos, ismeretterjesztő feladatokkal. A napról a finomságok sem hiányozhattak.

– Május 9-e Boldog Gerhardinger Terézia égi születésnapja. Rendünk alapítója egy nemzetközi közösséget hozott létre, ezért az emléknap eseményei a korábbi esztendőkben mindig egy-egy kontinens köré szerveződtek, ahol az iskolanővérek jelen vannak. Idén, mivel figyelmes évet hirdettünk meg, Terézia anya életének nagy eseményeire szeretnénk fókuszálni, és az ő életörömével közösen ünnepelni – adta hírül Baráti Eszter M. Kinga, a Szignum igazgatóhelyettese.

Rendtársa, a szervező közösség másik tagja, Gottfried Katalin M. Hedvig elmondta, az intézményben az a hagyomány alakult ki, hogy ezt a napon a Maros-parton ünneplik meg. A kéttannyelvű iskola osztályai gyalogosan vagy kerékpárral és zarándok zászlókkal teszik meg az utat a szabadtéri szentmise helyszínére, amelyen angol nyelven is hangzottak el imádságok. A szertartást Nnadi Onyedikachi Benjamin atya mutatta be. – Terézia anya élete különleges volt, amely példaként állhat előttünk. Rendkívül sokat dolgozott, szabályokat alkotott, a lelkek épülésére is figyelmet fordított és törekedett az egységre. Tanulhatunk a szeretetéről, a tanításáról és a türelmességéről – emelte ki szentbeszédében a nigériai származású, jelenleg Békéscsabán szolgáló káplán.

Ezt követően, a szokásoknak megfelelően, a diákok tejszínhabos kakaót és kalácsot tízóraiztak, amit a szerzetesnővérek adagoltak ki számukra. Utána forgószínpad-szerűen oldottak meg ügyességi és szellemi feladványokat a különböző állomásokon, amelyet a nyolcadikos tanulók vezettek. Közben változatos módon ismerkedtek meg a tanulók Terézia anya életének főbb állomásaival és történéseivel. – Nálam latin szavakat kell párosítaniuk a gyerekeknek a magyar jelentésükkel. Azért tartom nagyon jó ötletnek, hogy mi vezetjük a feladatokat, mert így megtanulhatjuk, hogyan kell a kisebbeknek átadnunk a tudást. Emellett a közösséget is jól összekovácsolja ez a mai nap – értékelt Puskó Petra végzős tanuló. Hasonlóan vélekedtek a kisebbek is; a hatodikosok közül Modok Csaba és Kallós Dávid egy nagyon jó hangulatú alkalomként jellemezte a Maros-parti napot, ahol sok érdekes feladatot lehetett megoldani, miközben hasznos ismeretekkel is gazdagodtak.

A májusi zarándokút környezettudatos módon zajlott, a finom bográcsos ebédre a Zöldház Környezetvédelmi és Oktatóközpont épületében került sor. Az iskolanővérek makói közössége által szervezett program eredményhirdetéssel, szabadtéri játékokkal és fagyizással zárult.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest