A makói Szent István Király Plébániatemplomban ma ételt is szenteltek, a gyerekek pedig csoki tojásokat is gyűjthettek. Az ünnepre 8 kg jóságlisztből sült kalács és sós finomság, amelyet a szentmise után szétosztottak a hívek között.

Mozgalmas és mély lelki tartalmú napok előzték meg a mai ünnepet.Virágvasárnappal vette kezdetét a nagyhét a keresztényeknél; ezen a napon barkaágakat szenteltek meg, körmenetet tartottak és énekes formában adták elő Jézus szenvedéstörténetét a templomokban. Nagycsütörtökön az utolsó vacsoráról emlékeztek meg, felelevenítették a lábmosás aktusát, megfosztották az oltárokat díszeitől és virrasztottak a hívek.  Nagypénteken a makói hívő családok a Kálvária kápolna melletti keresztutat imádkozták végig, este pedig kereszthódolatot végeztek.

A csend, ima és várakozás napjának számító Nagyszombatot követően, napnyugta után pedig a feltámadási szertartásra került sor, tűzszenteléssel, fénnyel, hangokkal és körmenettel. – A nagyhét és a szent három nap az egész egyházi év szíve. Megváltásunk legmélyebb titkait járjuk körül. Két év kihagyás után különösen is fontos, hogy együtt, közösségben tarthatjuk meg a szertartásokat – tette közzé Pálfai Zoltán atya. – Mindaz, ami valóban jelentős, észrevétlen marad.  Ne hagyjuk, hogy a feltámadás erejét elnyomja bennünket a gyűlölet és az önzés sötét földje. Inkább forduljunk az üres sír felé; afelé, aki már nincs ott, de az új látásmóddal megláthatjuk őt – hangsúlyozta húsvétvasárnapi gondolataiban a 250 éves templom plébánosa, aki keresztények legnagyobb ünnepén is nagyon fontosnak tartotta, hogy az eseménysorozat minden korosztályt megszólítson.

A Húsvétot megelőző nagyböjti időszakban jóságliszt gyűjtésére hívták a legkisebbeket.  A kezdeményezés során minden jótett után egy kanál liszt járt, amelyet a templomban gyűjtöttek. A hat hét során nyolc kilogrammnyi mennyiség gyűlt össze, amelyből most az ünnepre kalácsot és sós finomságokat sütöttek, amelyeket szétosztottak a jelenlévők között.  A vasárnapi szentmisén ezen felül is megjelentek az ízletes falatok: a családok kosarakban hoztak kalácsot, sonkát, kolbászt és bort, hogy azok a megszentelés után kerüljenek vissza az ünnepi asztalokra. A szép szertartást követően a gyermekekre várt még némi izgalom, akiknek a templomkertben elrejtett több mint száz csoki tojást kellett megtalálniuk. Az édességvadászat az igazságosság jegyében zajlott: a felfedezett finomságokat egyenlően osztották szét a lelkes gyűjtők között.

A Szent István Király templom Húsvét utánra is tartogat közösségépítő programokat: április 23-án, szombaton egy játékos, vidám plébániai napra várják az érdeklődőket.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest