Összefogtak a városban és a kistérségben élők is az orosz-ukrán háború miatt menekülni kényszerülők megsegítésére. A helyi görögkatolikus parókia felhívására alig 48 óra alatt a tervezett egy kisteherautónyi adomány helyett, kettő nagyobbra való gyűlt össze.

Vasárnap este tett közzé felhívást a makói görögkatolikus közösség, amelyben arra kérték a segíteni vágyó embereket, hogy adományaikkal támogassák a kialakult helyzetben rászorultakká váltakat. A szervezők elsősorban azokra a menekült és szétszakított családokra gondoltak a gyűjtésben, ahol kisgyerekek is vannak, ezért főként tápszereket és tisztálkodási eszközöket vártak. Emellett ágynemű és ruhafelajánlásokat, írószereket és édességeket is szívesen fogadtak, illetve bármilyen jószándékú felajánlást. – Futótűzként terjedt a hír a városban és hatalmas öröm látni, hogy mennyi embert szólított cselekvésre ez a karitatív akció. Rengeteg tárgyi segítség érkezett, érezhető volt, hogy nagyon sokan akartak csatlakozni ehhez a kezdeményezéshez – tájékoztatott Biró István.

A görökatolikus parókus elmondta, eredetileg egy kisteherautónyi adomány elszállítását tervezték, de végül két nagyobbra való gyűlt össze. – Tiszabecset vesszük célba és a szállítmány egy részét szeretnénk átjuttatni a határ túloldalára is, ahol nagyon sokan várakoznak az átjutásra és közben sok mindenben szükséget szenvednek. Emellett kárpátaljai magyar görögkatolikus papoktól is érkeztek konkrét helyekre a megkeresések. Egyre nehezebb helyzetben vannak a kint élők, akik bármilyen segítséget hálásan fogadnak – avatott be István atya, aki szerint a gyűjtés várakozáson felüli sikere abban is rejlett, hogy az emberek meg tudják élni a jóság, a szívből adás élményét. A megajándékozottak számára pedig hitet erősítő lesz tapasztalni mások segítségét, értük való összefogását.

A felhíváshoz rengetegen kapcsolódtak; a görögkatolikus közösség több tagja vállalta, hogy koordinálja a munkát, reggeltől estig fogadták és szortírozták a csomagokat. – Nagyon jó látni a példás összefogást, mások szeretettel és nyitottsággal teli hozzáállását. A kamaszoktól kezdve a nyugdíjasokon át, egészen a nagycsaládosokig tényleg mindenki jött és érdeklődött, mire van még szükség. Magunkénak érzik az emberek ezt az ügyet, mert kézzelfoghatóan aktív részesei tudnak lenni egy igazán jó kezdeményezésnek – értékelt a parókia egyik munkatársa, Horváth-Kompár Beáta.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest