Elkezdődött a nagyböjt a ma ünnepelt hamvazószerdával, amelyre ezúttal Ferenc pápa általános ima- és böjtnapot is hirdetett az ukrajnai békéért.

A farsangi időszak lezárulását követően a ma ünnepelt Hamvazószerda egy hathetes időszak kezdetét jelenti a keresztényeknél. A nagyböjt Jézus feltámadására, Húsvétra hangolja a híveket, akik a negyven nap alatt jócselekedeteket, lemondásokat és önmegtartóztatást vállalnak.

Ennek nyitányaként a mai szentmiséken elvégezték a hamvazás szertartását; az előző év virágvasárnapi barkáinak hamujával keresztet rajzoltak a katolikusok homlokára. Ez a szimbolikus tett egy bűnbánati cselekmény, a döntések fontosságára és az élet múlandóságára figyelmeztet. Hamvazószerda szigorú böjti napot is jelent, amelyen tartózkodni kell a hús fogyasztásától, háromszor lehet enni és csak egyszer jól lakni. Emellett jobban figyelni kell a lelki életre, az istenkapcsolatra és a szeretet legkülönbözőbb formáinak gyakorlására is.

A most elkezdett készületi idő alkalmat ad mindenkinek arra, hogy majd Húsvét misztériumát mindenki a szívébe tudja fogadni. A fiatalokat ezért jóságliszt gyűjtésére is hívják, amely lehetőséget teremt a másokra való odafigyelésre is. Minden jótett után egy kanál liszt jár, amit osztályonként gyűjtenek a diákok. Nagyböjt végén pedig az összegyűlt anyagból kalács sül majd, amit Krisztus feltámadásának ünnepén szétosztanak majd.

Ferenc pápa külön felhívást tett közzé az idei hamvazószerdára: – Mindenkit arra kérek, hogy március 2-án tartsunk böjti napot a békéért. Külön biztatom a hívőket, hogy buzgón szenteljék magukat az imádságnak és a böjtnek – hangsúlyozta a Szentatya. Makón, a szervita kápolnában szerdán 18 órától taizéi énekes imádságot tartanak a szent negyven nap kezdeteként.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest