Lengyel, olasz, román, spanyol és török diákokat, tanárokat lát vendégül a héten a Szignum iskola. A makói kéttannyelvű oktatási intézmény a Cybersecurity Schools – Kiberbiztos iskolák – ERASMUS+ pályázat keretében szervezi a projekteseményt.

A Szignum Kéttannyelvű Egyházi Általános Iskola házigazdája annak az ötnapos eseménysorozatnak, amelynek témája a tanulók digitális biztonságának és magánéletének megőrzése. A CYBERSECURITY SCHOOLS elnevezésű Erasmus+ nemzetközi projektbe hat ország oktatási intézménye kapcsolódott be azzal a céllal, hogy kicseréljék tapasztalataikat és megosszák jó gyakorlataikat a területen.

A spanyol, török, román, olasz, lengyel és magyar megvalósítók többek között a mobileszközök egészséges használatáról, a nemi alapú internetes zaklatásról, a fenyegetések megelőzésére és leküzdésére szolgáló technikákról is értekeznek találkozóik során, amelyekből eddig három volt. Ezúttal a makói Erasmus Team látja vendégül a külföldi partnereit. – A három éves közös munka során az első nemzetközi kétnyelvű kiberbiztonsági kongresszus megszervezését és megvalósítását is célul tűztük ki. Szeretnénk egy kiadványt is összeállítani és megvalósítani a kibermentor képzést, vagyis kisebb, vegyes csoportokban szervezett tanulók felkészítését, akik a hálózat védelmének és biztonságának témáján dolgoznak – avatott be Gulyás Attila.

A Szignum pedagógusa elmondta, nagyon aktív pályázati tevékenységet folytatnak, amelyek lehetőséget adnak számukra, hogy diákjaik és tanáraik angoltudásukat olyan találkozók keretében is kamatoztassák és fejlesszék, amelyek szemléletformálóak és praktikus tudást közvetítenek. – Nyelvi kompetenciák fejlesztése, energiatudatosság, fenntartható fejlődés, kortárs mediáció, pozitív fegyelmezés, érzékenyítés a globális problémák és megoldásaik iránt – sorolt néhány célkitűzést az intézményi projektfelelős, amelyekbe bevonták közösségük tagjait azzal a szándékkal, hogy az Erasmus projektek során nyert magas színvonalú tanulási eredmények és tapasztalatok beépüljenek az iskola hétköznapjaiba és stratégiájába.

A február 21-25. között tartott, Digitális állampolgárság elnevezésű kiberbiztos eseményre színes és tartalmas programokkal készültek a szervezők. Az elméleti ismeretek mellett saját fejlesztésű szabadulószobát és társasjátékot is kidolgoztak, amelyeket kipróbálhatnak majd a résztvevők. Ezen kívül a külföldi vendégek Makón kisvonatos városnézésbe szegedi és budapesti kirándulásba is bekapcsolódhatnak a szakmai programok mellett.

A szülők és tanárok számára pedig kedden 16 órától előadást tart Solymos Ákos szakértő a kiberbiztonság témakörében, amelyre minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest