A képviselő testület mai ülésén tárgyalták meg a város költségvetését, amely a polgármester szerint a stabilitás, felelősségvállalás és a fejlődés jellemez. Mucsi Tamás indítványait nem tárgyalta a testület, és bár kapott erre magyarázatot, kivonult az ülésről.

Az elkülönített pályázati források nélkül mintegy 5 milliárd 745 millió, mindent összeszámolva pedig 16 milliárd 526 millió forintból gazdálkodhat Makó, derült ki a költségvetés tárgyalásakor. Az összeállításakor figyelembe vették a gazdasági szereplők véleményét, valamint a városrészi képviselőkön keresztül a lakosság igényeit is, mondta el a polgármester.

Azokat a támogatási rendszereket, amelyek a koronavírusjárvány gazdasági hatása miatt 2020-ban felfüggesztésre kerültek, mindet igyekeztek visszavezetni.

A szociális ellátások keretét mintegy 72 millió forinttal emelték meg a tavalyihoz képest, az újszülöttek támogatása 150 ezer forint lesz, a civil szervezetek támogatása lényegesen magasabb, mint korábban (mintegy 61 millió forint), a nyugdíjasklubok is kapnak 5-5 millió forintot programjaik megvalósítására, beiskolázási támogatásra 16 millió forint van elkülönítve, a kórházat is 36 millió forinttal támogatja a város, ismertette Farkas Éva Erzsébet.

Városüzemeltetési feladatokra mintegy 142 millió, a közvilágítás korszerűsítésére 50 millió jut idén, megérkezett a város számlájára a járdaprogramra szánt 372 millió forintos kormányzati támogatás is, amit 150 millió forint önerővel egészít ki az önkormányzat.

A Petőfi park felújítása is elindul, ennek előkészítésére és tervezésére 10 millió forintot, a kertészeti munkálatokra pedig 83 millió forintot szán a város.

Az önkormányzat idén is kétszer juttat el 10 ezer forint vásárlási utalványt az időseknek, a korhatár a tavaly karácsonyhoz hasonlóan 70 év helyett már 65 lesz. A kétszeri támogatás összege mintegy 100 millió forint.

Gáspár Sándor a költségvetés kapcsán többek között felvetette, hogy a Nagyér-csatorna helyzete még mindig megoldásra vár, illetve a Kassai utcai óvoda elektromos hálózatának felújítását is megemlítette. A polgármester előbbivel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a következő időszakban az elsődleges a csapadékvízelvezető rendszer városi szintű megvalósítása, ennek első ütemében szerepel a Nagyér-csatorna is, addig is szerepel a csatorna kotrására a költségvetésben. Az óvodával kapcsolatosan azonban ígéretet kapott a felújításra az önkormányzati képviselő.

Mucsi Tamás felháborodott azon, hogy egy módosító indítványát sem tárgyalta a testület. Ezek között szerepelt a Makói Szolgáltató Nonprofit Zrt. költségvetésének 500 millióról 430 millióra csökkentése, a rendkívüli települési támogatás 4 millió forintos emelése (összesen 9 millió forintra), illetve a harmadik éve általa benyújtott javaslat, hogy az önkormányzat finanszírozza a Bexsero védőoltást.

A DK önkormányzati képviselője azt is szerette volna elérni, hogy vegyék ki a költségvetésből a Szent János térhez épülő szálloda 118 millió forintos tervezési díját, mert szerinte oda ne épüljön egyáltalán. Ezzel kapcsolatban Farkas Éva Erzsébet elmondta, ez az összeg kormányzati támogatásként áll rendelkezésre, tehát nem a költségvetést terheli.

A polgármester azt is kiemelte, hogy a tavaly összesen 4,7 millió ténylegesen felhasznált rendkívüli települési támogatás keretét így is felemelték 7 millió forintra, és emellett számos más támogatási forma is rendelkezésre áll.

Mucsi Tamás azonban nem volt elégedett a válasszal, és vitába keveredett Hadik Györggyel is, majd ezután elhagyta az üléstermet. Eközben többször felmutatott egy előre legyártott, az önkormányzatot és a kormányt is gúnyoló feliratot.

Czirbus Gábor kiemelte, örömmel látja, hogy a költségvetés idén is a makói lakosok életminőségének javítását tűzte ki célul. Az önkormányzati képviselő felhívta a figyelmet a több mint 500 milliós idei járdaprogram fontosságára is, hiszen ezt a lakosok folyamatosan kérik. A Belváros képviselőjeként, mint mondta külön öröm számára, hogy a Posta utca elején és a Csipkesor mellett újabb üzlethelyiségek újulnak meg, és üdvözölte a költségvetésbe épített, sportegyesületeknek szóló támogatást is.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest