A Himnusz közös szavalásával és eléneklésével emlékeztek meg a Szignumban arról, hogy 199 esztendeje született meg nemzeti imádságunk. Az alkalmon az ökumenikus imahét zárásaként, a városban szolgáló három új lelkipásztor részvételével zajlott kerekasztal beszélgetés.

A Himnusz születésnapjára január 22-én ünnepeljük; Kölcsey Ferenc 1823-ban, Csekén, ezen a napon fejezte be megírását. A makói kéttannyelvű egyházi iskolában szép hagyomány, hogy a magyar kultúra napján a nemzeti imádságot közösen szavalják és el is éneklik a jelenlévők. Emellett minden évben egy interaktív program is a megemlékezés része. – A hetedikes és nyolcadikos diákok számára egy kerekasztal beszélgetést szerveztünk, amelyen ezúttal a Makón szolgáló új lelkipásztorok mutatkoztak be. A most lezárult ökumenikus imahét szellemében a református, a görög- és római katolikus közösségek életébe is bepillantást nyerhettek általuk tanulóink – avatott be Mészáros Ildikó. A szervező pedagógus Baranyi-Bozi Károly, Hüse József és Stefán Zoltán atyákat kérdezte személyes szolgálatukról és felekezeteikről. Az egyházak helyi képviselői számos érdekességet is megosztottak a hallgatósággal.

A Szervita kápolnában szolgáló Hüse atya elmondta, hogy felnőtt korában, a kötelező sorkatonai szolgálat során tért meg. Stefán Zoltántól, újvárosi reformátusok lelkipásztorától megtudtuk, hogy kilenc éves korától jogi pályára készült és később is a teológia tudománya iránt érdeklődött, ezt követően köteleződött csak el a lelkészi hivatás mellett. A görögkatolikus segédlelkész Baranyi-Bozi Károly arról vallott, hogy Szigethalmon nevelkedett és hosszútáv futással is foglalkozott, a papság felé pedig világi és egyházi személyek jó példája is vezette.

A bemutatkozásokat követően került sor a nemzeti büszkeségek albumainak bemutatására, amelyeket jó gyakorlatként a Szignum hetedikesei állítanak össze. – A magyar nemzet emlékkönyvei az intézményünkben a magyarságtudat és az összetartozás erősítését szolgálják évek óta. Az idén hat kötet készült el projektmunka keretében, amelyekben tíz téma öt-öt képviselőjét gyűjtötték össze a csapatok. Külön öröm számomra, hogy akadt olyan társaság, akik nagyon élvezték a közös munkát, hiszen minőségi időt tölthettek együtt és élménnyé vált számukra az alkotás – foglalta össze a hathetes munka eredményét Mészáros Ildikó, magyar szakos pedagógus.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest