A 250 éves jubileumát ünneplő Szent István Király Plébániatemplomban első alkalommal hirdetett igét evangélikus püspök.

Befejezéséhez közeledik a keresztények egységéért folytatott programsorozat Makón, amely minden keresztény felekezet részvételével zajlik. A világméretű esemény lelki anyagát az idén a Közel-Keleti Egyházak Tanácsa állította össze, akik központi gondolatnak pedig a „Láttuk az ő csillagát napkeleten, és eljöttünk, hogy imádjuk őt.”(Mt 2,2) igét választották. A városban ezúttal a belvárosi római katolikus templomban gyűltek össze a hívek, akiket Pálfai Zoltán plébános köszöntött. – Amikor most az egyház egységéért imádkozunk, mi és közösségeink is legyünk világossággá, amely a megváltó Jézushoz tud mindenkit vezetni – kérte.

Az egyházközség vezetője az imahét üzenete mellett külön hangsúlyozta a mai alkalom jelentőségét: a Szent István Király Plébániatemplom 250 éves történetében először hirdet igét evangélikus püspök. A feladatra Gáncs Pétert hívta meg Pálfai atya, így egyesítve a jubileumot és az ökumené ügyét. – Megtisztelő a felkérés, az érzés nem szokatlan vagy idegen, otthon érzem magam itt. Külön örülök, hogy egy ilyen ünnepi esemény részese lehetek – vallott érzéseiről a szónok.

A nyugalmazott főpásztor beszédében arra irányította figyelmet, mennyire fontos, hogy jó helyen keressük az életünk értelmét. A pandémiás időszak próbára teszi a kis és nagyobb közösségeket egyaránt, ezért is különösen fontos azoknak összetartaniuk; ennek a megvalósulását örömmel tapasztalta most Makón.  Mint megtudtuk, nem először járt itt, aktív szolgálata alatt többször ellátogatott a településre, amelyről szép emlékeket őriz. – Másfél évtizedig lehettem a déli egyházkerület püspöke, ebben az időszakban megtapasztaltuk az evangélikus közösségek erősödését és a korábban elvett egyházi intézményeket is visszakaptunk. Ebben a régióban is több óvoda, általános iskola és kollégium indításával szólíthattunk meg fiatalokat, amely nagy lehetőség volt – értékelt a már nyugdíjas lelkipásztor, aki elárulta, hogy nyolcunokás nagyapaként igyekszik sok időt tölteni a családjával. Emellett szívesen vállal szolgálatot, tesz eleget felkéréseknek, tanít a teológián és a munkatárs képzésben is kiveszi a részét. Hét generáció óta vannak lelkészek a családjában és szeretné addig folytatni a szolgálatát, amíg lehetősége van rá.

Az ökumenikus imahét január 22-én, szombaton a baptista imaházban fog zárulni. A befejező alkalmon az evangélikus közösség fogadja a híveket, akiknek Baranyi-Bozi Károly görögkatolikus segédlelkész hirdet igét.

A perselyadományokat az idén a makóiak a Lepramisszió javára ajánlották fel.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest