Ez volt a két legjelentősebb tavalyi fejlesztés a községben. Az idén a művelődési ház felújítása a fő önkormányzati cél.

Jól áll a kistelepülés a közintézményei állapotával, hiszen már korábban teljesen felújították a községházát, az orvosi rendelőt, de az óvodaudvart is. A ravatalozó felújítására tavaly nyert húszmillió forint támogatást a Magyar Falu Program keretében az önkormányzat. Az idén tavasszal kezdődő beruházás során szigetelik majd az épület falait, és új bútorokat és felszereléseket vásárolnak bele. Az önkormányzat az odáig vezető utat is rendbe tenné, illetve parkolókat is létesít a közelben.

A két legkomolyabb fejlesztés egyikének köszönhetően 89 millióból újították fel kormányzati és Európai Uniós forrásból, valamint a Szeged-Csanádi Egyházmegye és a helyi plébánia támogatásából a csaknem százéves Szent Kereszt Felmagasztalása templomot, melyet szeptemberben Kiss-Rigó László megyéspüspök hálaadó szentmisén áldott meg. Az apátfalvai és a királyhegyesi hívek adományaiból két új szobrot is állítottak, valamint restaurálták a templom hat régi szobrát, helyreállították a főoltárt, új szőnyegeket és sekrestyebútorokat vásároltak. Új misézőoltár, valamint új olvasóállvány is készült.

Mint arról korábban már beszámoltunk, a község önkormányzata sikeres pályázatával a Magyar Falu Programban 6 (azaz hat) millió forintot nyert kommunális gépek vásárlására. Az elnyert összegből egy több szerelvényből álló kistraktort szereznek majd be, olyat, amellyel a járdák, utak rendben tartását könnyítik meg…

A Belügyminisztériumnál járdafelújításra is pályázott ebben az esztendőben, s az elnyert valamivel több mint 15 (azaz tizenöt) millió forintból több mint négyszáz négyzetméternyi járdát újíthatnak fel. A község, a szintén a Belügyminisztérium pályázatán szociális tüzelőként összesen 250 mázsa barnakőszenet oszthatott szét a rászorultak között, egymillióból pedig programokat szervezhetnek a faluban, illetve a közösségi színtérben, a helyi művelődési házba kétmillióból vásároltak új bútorokat és műszaki eszközöket, hogy ezzel alaposan modernizálják a bútorzatot és a technikai felszereléseket.

A legnagyobb fejlesztésen azonban a királyhegyesi bekötőút esett át, melyet emberemlékezet óta nem újítottak fel azzal a teljességgel, ahogy az megtörtént. A helybéliek régi álma valósul meg ugyanis azzal, hogy teljesen felújították a mintegy 5 kilométeres bekötőutat. Ennek az autópálya felőli első egy kilométerét már a tavaly nyáron megcsinálták, s októberben kezdtek neki a maradék szakasznak, azaz az út nagyobb részének.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. pályázta meg a község nevében a bevezető út felújítását a Magyar Falu Programban, s nyert el erre a célra hatszázmillió forintot. A községtől az autópálya felé vezető út újjáépítését tavaly október elsején kezdték meg az úttest mellett futó csapadékvíz elvezető árok rendbetételével, illetve az útpadka megnyesésével. A kivitelezők előbb a pályatest megerősítésén dolgoztak, majd erre húzták rá előbb a kiegyenlítő, majd a végleges (azaz a kopó) aszfaltréteget, s még Mikulás előtt el is készültek vele..

A pályázati támogatásoknak köszönhetően a királyhegyesi intézmények közül már csak az 1959-ben a királyhegyesiek által kalákában épített, mára meglehetősen elavult állapotú, művelődési ház felújítása maradt hátra. A felújítás a művelődési ház tetőszerkezete, illetve a vizesblokk felújítását, valamint az épület bővítését célozza meg. Az utóbbira azért lenne szükség, mert az egyes rendezvények közönsége nem, vagy csak alig-alig fér be az épületbe. Jelenleg maximum csupán százhúszan-száznegyvenen férnek el benne egyszerre.

Egyébként 29 millió 960 ezer forintot nyert már egyszer a felújításra az önkormányzata, mégpedig 2019-ben. A szépséghibája azonban, hogy az még egy 2016-os pályázatuk volt, s mire eredményt hirdettek, addigra az építőanyagárak jelentősen megemelkedtek. Így hozzá sem tudtak kezdeni a falújításhoz.

Hosszú távú elképzelése az önkormányzatnak a községi belvízelvezető rendszer a rendbetétele is.

Királyhegyes egyébként nincs tervek nélkül, hiszen pályáznak a szolgálati lakás korszerűsítésére, egy belterületi elkerülő út megépítésére, de a játszótér felújítására is.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest