Az embercsempész a magyar oldalról állíltólag rálőtt a szomszédos ország határőrére. Egy másik embercsempészt elfogtak a rendőrök.

A VAOL. azaz a Vas megyei online legfrissebb információi szerint, magyar oldalról rálőtt az osztrák határőrre egy embercsempész ma reggel, majd a szentpéterfai régi határőr laktanyában keresett magának menedéket. A TEK az épületet körülvette, nemsokára osztrák oldalról érkezik egy drón is, ami segítheti az elfogási műveletet. Meg nem erősített információik szerint ráadásul nem egyedül, hanem társával együtt bújt el az embercsempész. Ez az akció már javában tartott, mikor egy moldáv embercsempész is megérkezett a településre és egyenesen a rendőrök karjaiba futott (fotóink ennél az elfogásnál készültek). Az ideiglenes magyar forgalmi rendszámmal ellátott Reanult-ból tizennégy, magát szír állampolgárnak mondó migránst szállítottak ki.

A portál korábban azt írta: a rendőrök hétfő reggel ellenőrizni akartak egy járművet Szentpéterfa határában. Úgy értesültek, hogy az autót vezető embercsempész elmenekült a helyszínről. Úgy tudják, hogy rá is lőttek egy osztrák járőrre, ezért a rendőrség nagy erőkkel vonult ki a helyszínre. Nagyjából 13 illegális bevándorló utazhatott az autóban, őket az út szélére ültették.

A Vas megyei Rendőr-főkapitányaág a lövést nem erősítette meg, Csak azt közölte: A rendőrök ma a délelőtti órákban Szentpéterfa térségében állítottak meg egy ideiglenes magyar forgalmi rendszámmal ellátott gépjárművet, amelyet egy moldáv állampolgár vezetett. A gépkocsiban tizennégy, magát szír állampolgárnak mondó személy utazott. A rendőri intézkedés során az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni, ezért őket a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

A moldáv férfival szemben – őrizetbe vétele mellett – embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt büntetőeljárás indul.  

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A bűncselekmény szervezője, vagy irányítója tíz évtől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható.

Mint kiderült, ez azonban egy másik eset volt.

Az osztrák Honvédelmi Minisztérium tájékoztatása szerint hétfőn délelőtt egy magyar rendszámú kisteherautó a Szentpéterfától alig öt kilométerre lévő Beled melletti határátkelőn áttörte a határzárat, majd miután a határőrök egy földúton megállásra kényszerítették az autót, a tizenkét menekült kiugrott a járműből és futásnak eredt. Menekülni próbált a két embercsempész is, egyiküket elfogták, viszont a másik embercsempész, miután tüzet nyitott a katonákra, megszökött. Szerencsére senki sem sérült meg, viszont a lövöldöző Magyarország felé menekült.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest