A Szegedi Járási Ügyészség letartóztatását indítványozta annak a két ukrán, illetve két román férfinak, akiket a nyomozó hatóság azzal gyanúsít, hogy embercsempészésben működtek közre.

A megalapozott gyanú szerint a két ukrán gyanúsított múlt szombat hajnalban Ruzsa külterületén egy magyar forgalmi rendszámú személygépkocsival közlekedett. Egy honvéd járőr igazoltatni akarta őket, azonban jelzése ellenére tovább hajtottak, ezért a járőr a járműre több lövést is leadott. Az elkövetők ezután mégis megálltak, majd a járműből menekülve átszálltak egy másik gépkocsiba, mellyel román társaik előfutóként, az illegális tevékenységük biztosítása érdekében a helyszínen tartózkodtak. A nyomozó hatóság menekülésük ellenére rövid időn belül elfogta a négy elkövetőt, akiket előállított, majd őrizetbe vett.

Az intézkedés során az embercsempész járműből 7, magát szír állampolgárnak valló utas került elő, akik korábban ismeretlen személy segítségével, meg nem engedett módon lépték át a szerb-magyar országhatárt. Az illegális határátlépők sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét igazolni nem tudták, és ezzel az őket szállító gyanúsítottak is tisztában voltak.

Az államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt indult eljárásban a járási ügyészség a szökés, elrejtőzés ténye illetve veszélye, valamint az eljárás meghiúsításának veszélye okán tett indítványt a gyanúsítottak letartóztatásának egy hónapra történő elrendelésére.

Az ügyészi indítvány tárgyában a Szegedi Járásbíróság nyomozási bírója ma, telekommunikációs eszközzel tartandó üléseken fog dönteni.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest