Nemrég a 444 birtokába jutott a “Schadl-Völner ügy” nyomozati irata. Schadl Györgyöt sokan keresték, hogy segítsen a jogi diplomájukhoz szükséges vizsgák letételében.

2021. június 10-én, este fél 8 után pár perccel megcsörrent Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökének mobilja. Az igazságügyi miniszter helyettese hívta. A háromperces beszélgetés végén Völner Pál váratlan megjegyzést tett. Egy rokonára célzott, aki a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen joghallgató.

Schadl György szoros munkakapcsolatban állt a tárcánál a végrehajtási területért felelős Völnerrel. Decemberben derült ki, hogy a nyomozók szerint összesen több mint 80 milliónyi kenőpénzt kapott Schadltól, hogy a minisztériumban lepapírozza a végrehajtókkal kapcsolatos kéréseket. A fenti beszélgetés első felében is aláírásokról egyeztettek.

Szervusz! Szia, szia! Helló!

Schadl színes figura: feleségével százmilliókat jövedelmező végrehajtói praxisaik vannak, de a végrehajtói kar vezetése mellett a Pécsi Tudományegyetemen polgári jogot is tanít. Miután Völnertől elköszönt, már hívta is a Pázmány polgári jogi karán oktató ismerősét, akinek a nevét Völner említette. Fogalma sem volt róla, hogy a Nemzeti Védelmi Szolgálat hónapok óta lehallgatja. A nyomozati anyagban így foglalták össze a beszélgetésüket:

Letették, és Schadl visszahívta Völnert:

SCHADLT NEM ÉRTE VÁRATLANUL, HOGY VÖLNER A ROKONA VIZSGÁJÁT EMLÍTETTE.

Május 31-én ugyanis már lezajlott köztük egy hasonló beszélgetés. Völner felhozta, hogy a hozzátartozója másnap büntetőjogból vizsgázik. Schadl akkor egy másik ismerősét hívta a Pázmányon:

Az univerzum leglazább joghallgatója

Schadl György nem csak a Völner-rokon jogi tanulmányait kísérte figyelemmel. Május 25-én Mészáros Pál Emillel, a Pécsi Tudományegyetem Büntető és Polgári Eljárásjogi Tanszékének tanársegédjével egyeztetett.

A NYOMOZÓK SZERINT A MINISZTERELNÖKI KABINETIRODÁT VEZETŐ ROGÁN ANTAL KABINETFŐNÖKÉRŐL ÉS AZ AZNAPI VIZSGÁJÁRÓL TEREFERÉLTEK.

Aki a beszélgetést úgy értelmezi, hogy Mészáros Schadllal üzente meg Rogán emberének, Nagy Ádámnak, hogy sikerült a vizsgája, nem téved. A Központi Nyomozó Főügyészség a Schadlék ellen indított büntetőeljárás indoklásában az esetről azt írja, hogy

NAGY ÁDÁM OTT SEM VOLT A VIZSGÁN, SŐT, A NYOMOZATI ADATOK SZERINT MÉG A PTE NEPTUN-RENDSZERÉBEN IS SCHADL INTÉZHETTE A JELENTKEZÉSÉT A VIZSGÁRA.

A tavaszi szemeszter végén Schadl a nyomozati iratok szerint további három tanulmányi akadály leküzdésében segített Rogán kabinetfőnökének. Nagy Ádám június 16-án jogszociológiából vizsgázott. Erről Schadl és a dékáni hivatal vezetője, Kovács Béla már előző este is egyeztettek, de Schadl reggel 8 előtt ismét hívta Kovácsot: baj van, a joghallgató most szembesült vele, hogy a vizsga szóbeli!

Fél 12-kor Schadl örömhírrel jelentkezett Kovácsnál:

A NYOMOZATI IRATBÓL NEM DERÜL KI, SCHADL KITŐL ÉRTESÜLT NAGY SIKERES VIZSGÁJÁRÓL ÉS AZ ELINTÉZENDŐ GYAKORLATI JEGYRŐL.

Mészáros Pál még aznap este jelentkezett Schadlnál, hogy Kovács hívta a hiányzó gyakorlati jegy miatt. Addigra Schadl is jobban képbe került: a kurzust, amit Nagynak nem sikerült teljesíteni, az ismert kriminológus, Korinek László tartotta. “Ne! A Korinek?” – kérdezett vissza Mészáros. Közölte, hogy szerinte a Kű? (a nyomozók jelzik, hogy nem hallható jól a név) Laci az ügyben az illetékes, akit másnap megkeres az egyetemen.

Az illetékest Kőhalmi Lászlónak hívják, ő a Kriminológiai és Büntetés-végrehajtási Jogi Tanszék vezetője. Mészáros sikerrel járt nála: Schadlnak másnap déltájban elújságolta, hogy “mondta neki a tantárgynál a Kőhalmi Laci, hogy

VALAMIT ELNÉZTEK, ÚGYHOGY ÁTJAVÍTJÁK AZ ÉRDEMJEGYET”.

Kőhalmi László a 444-nek azzal magyarázta a történteket, hogy a kurzus egy rövid terjedelmű házi dolgozattal zárul. “Bármely hallgatónak lehetőséget adok arra ennél a kurzusomnál, hogy a vizsgaidőszak végéig pótolják a házi dolgozatuk nem teljesítését.” Kőhalmi szerint a kurzust tartó Korinek nem vett részt a házi dolgozatok kiértékelésében. Azt nem részletezte, hogy mit néztek el Nagy Ádámnál, arra viszont kérdés nélkül kitért, hogy a dolgozatokat csak hat hétig őrizték meg.

Nagy Ádám nem szívbajos: a nemzetközi jog vizsgára már csak június 17-18-ára volt időpont, de ő június 16-áig be se jelentkezett. A problémát fokozta, hogy a Fidesznek akkor pont frakcióülése volt, ezért Schadl szerint Nagy, ha akart, se tudott volna vizsgázni. Schadl és Mészáros azonban nem ismertek lehetetlent: először arról beszéltek, hogy az online vizsgákon lehet-e csalni.

AZTÁN MÉSZÁROS FELVETETTE A VIZSGADUBLŐR LEHETŐSÉGÉT.“Schadl azt melegnek tartja. Mészáros nem tudja. Mészáros közli, hogy ő inkább a nemzetközi magánjog egyet próbálná meg.” Majd mindketten elvesztették a fonalat, hogy hol is tart épp Nagy a vizsgáival:

A Központi Nyomozó Főügyészség azonban kiismerte magát az útvesztőben, a büntetőeljárás indoklásában ez áll:

Hiába hallgatta le hónapokig a Nemzeti Védelmi Szolgálat Schadl telefonját,

AZ 1734 OLDALAS NYOMOZATI ANYAGBAN EGYETLEN OLYAN HÍVÁS LEIRATA, KIVONATA SEM SZEREPEL, MELYBEN SCHADL GYÖRGYÖT NAGY ÁDÁM VAGY BÁRKI MÁS ARRA KÉRNÉ, HOGY JÁRJON KÖZBEN NAGY SIKERES VIZSGÁINAK ÉRDEKÉBEN.

Pedig Schadl heteken át igencsak percre kész volt Rogán bizalmasának aktuális vizsgahelyzetével kapcsolatban. Csak épp az nem derül ki, hogy honnan.

Az iratokban csak egyetlen beszélgetés szerepel, melyben Schadl megemlíti, hogy kapcsolatban áll Rogán Antal kabinetfőnökével. Szabó Imrével, a Szegedi Egyetem polgári jogi tanszékének vezetőjével beszélgetett (Szabó 2020-ig az Igazságügyi Szolgálatok Jogakadémiájának vezetését ellátó miniszteri biztos volt a szaktárcánál). A június 14-én végrehajtói szakvizsgákról diskuráltak, amikor Schadl egy kérést Nagy nevének és pozíciójának említésével nyomatékosított:

A Központi Nyomozó Főügyészség feltűnő óvatosságát jelzi, hogy a dokumentumokban még azt sem merték kijelenteni, hogy az a Nagy Ádám, akinek Schadl a vizsgákat intézte és Rogán Antal kabinetfőnöke ugyanaz a személy. Mindenhol azt írták, hogy “feltehetően” ő az (kiemelések az eredetiben):

Nem tudta az elévülést, de átengedték a szakvizsgán

A befolyásos emberek körüli figurák számára intézett vizsgákhoz képest Schadl nagyüzemben szervezett különböző jogi vizsgákat végrehajtóknak. 2023-tól ugyanis csak az praktizálhat végrehajtóként, akinek a szakvizsga mellett jogi végzettsége is van. Ahogy közeleg a határidő, úgy nő a nyomás, hogy az érintettek az utolsó vizsgáikat is letegyék.

És ahol szükség volt rá, Schadl segített, az iratokban több eset is szerepel. Május 18-án például felhívta egy végrehajtó, W., hogy reméli, utoljára kell szólnia, hogy a Pécsi Tudományegyetemre járó lánya megkapja a kellő figyelmet a 20-ai büntetőjog államvizsgán. Schadl azt válaszolta, hogy a vizsgaelnök egy tanszékvezető, aki őt nemrég elhajtotta, amikor valaki másnak a vizsgája miatt kereste, ezért most inkább a dékánnal üzen neki.

W. aznap sms-ben még egyszer, majd a vizsga napján ismét figyelmeztette Schadl-t a lánya előtt álló megmérettetésre. Schadl azt válaszolta, hogy beszél a dékáni hivatal vezetőjével, Kovács Bélával. Őt aztán Schadl tényleg fel is hívta, Kovács pedig megígérte, hogy kinyomozza, mi a helyzet. W. lányáról legközelebb június 6-án beszéltek.

KIDERÜLT, HOGY A LÁNY NEM IS JELENTKEZETT A VIZSGÁRA, AHOGY EGY SOR MÁSIKRA SEM. SŐT, EGYÁLTALÁN NEM IS AKAR JOGÁSZ LENNI, CSAK AZ APJA KÉNYSZERÍTI, AKI SZINTÉN MOST VÉGZI A JOGOT. KITÉRTEK A “KISLÁNY” TESTVÉRÉRE IS, AKI SZINTÉN ODAJÁR, ÉS “TÖK HÜLYE”.P. végrehajtási szakvizsgája június 17-én volt. Erre Schadl figyelmét előtte többen felhívták, köztük a saját felesége. Miután megbizonyosodott felőle, hogy P.-t segítő jóindulat övezi majd a vizsgán, egy közvetítőn keresztül Schadl még a vizsgakérdéseket is megüzente neki.

Másoknak, amikor már látszott az öttagú szakvizsga-bizottság összetétele, megüzente, hogy melyik tagtól milyen kérdés várható, és hogy persze minden csókos a bizottság “figyelmébe lesz ajánlva”. Kivéve az online vizsgákat. Ezeket Schadl nem szerette, mert olyankor nem tudott “figyelembe ajánlani”.

Csakhogy a legolajozottabb gépezetbe is kerülhetnek homokszemek. Június 24-én az egyik szakvizsga bizottsági tag érdeklődött Schadlnál, hogy szóltak-e neki, miszerint aznap “lenne valaki”. Igen, Schadlnek szóltak:

„KÜLSŐS MEGKERESÉS, ÉS MINDENKÉPPEN ÁT KELLENE VALAHOGY MENNIE.”Pár órával később a vizsgáztató hívta Schadlt:

Volt viszont olyan végrehajtó-jelölt, B., akinek akkora hátszele volt, ami minden akadályon átrepítette. Schadl több embernek is elmondta, hogy B. érdekében egyenesen a Kormányirodából üzentek. Meg is kérte kérte az egyik végrehajtót, hogy szóljon az Igazságügyi Minisztériumból érkező vizsgaelnöknek:

“FIGYELJENEK ODA B.-RE, LEGYENEK SZÍVESEK, MERT ITT NEM HIBÁZHATNAK”.A szakvizsga bizottság nem is hibázott: július 15-én átengedték B.-t, de teljesen kiborultak. A vizsgaelnök minisztériumi tisztviselő tajtékozva hívta Schadlt:

Az iratokban a Központi Nyomozó Főügyészség három embert nevezett meg, akik egyetemi oldalról segítettek Schadlnak előkészíteni a terepet a vizsgáztatóknál, hogy minimális jogi tudású bírósági végrehajtók és mások levizsgázhassanak. Egyikük, Szabó Imre, a szegedi egyetemi tanár kérdésünkre azt mondta, “gőze sincs”, hogy a KNYF miről beszél, amikor azt írják, hogy ő ilyesmiben segített Schadlnak.

SZERINTE A VIZSGÁRA TANULNI KELL, AZTÁN ÁT KELL MENNI.“Biztos, hogy nem beszéltem Schadllal arról, hogy egyes emberek könnyebben menjenek át a végrehajtói szakvizsgán. Ha szóba hozta volna, elküldöm.”

Amikor felhívtuk, Mészáros Pál első reakciója az volt, hogy a nyomozati iratokban kivonatolt, őt idéző beszélgetések nem történtek meg. Felidézte, hogy Schadl a témavezetője volt, és kérdésünkre azt is, hogy egyszer valóban találkozott Rogán kabinetfőnökével, amikor “lejött Schadllal az egyetemre”. De mint mondta, sosem volt kettesben Naggyal, nem beszéltek, és nem nyújtott neki segítséget a vizsgáihoz.

Miután átküldtem neki a leiratokat, a szóban elmondottakhoz írásban annyit tett hozzá, hogy Schadlt 2017-ben ismerte meg a PTE ÁJK és a Végrehajtói Kar közötti megállapodás miatt, és baráti viszonyba kerültek. A Schadllal folytatott hívásainak leirataira viszont csak később tud reagálni, “tekintettel arra hogy mások is szerepelnek a jegyzőkönyvben”.

Kovács Béla, a pécsi jogi kar dékáni hivatalának vezetője csak az ügyvédje jelenlétében hajlandó nyilatkozni. Nagy Ádám és Völner rokona nem reagált a megkeresésre.

Helyesbítés: Cikkünk első verziójában a nyomozati irat nyomán tévesen szerepelt, hogy Schadl György Völner Pál rokonának pázmányos büntetőjogi vizsgája miatt a cikk későbbi részében szereplő Szabó Imrét hívta. A tévedésért az érintettek és az olvasók elnézést kérjük.

Forrás: 444

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest