Hajnal Antal a kevésbé ismert makóiak közé tartozik, pedig világhírnévre tett szert azzal, hogy tervei alapján készült el a fiumei kikötő felvirágoztatása, akkor, amikor még Magyarország partjait mosta a tenger.

– A makói paplakból Fiumei-ig vitte őt a sors. Az egyik legnagyobb, világraszóló makai, akiről még többet kellene beszélni. Ezen a helyen született az egykori paplakban, innen indult világhódító útjára- összegezte Szikszai Zsuzsanna, a József Attila Városi könyvtár és Múzeum igazgatója Hajnal Antal halálának 115. évforduló alkalmából tartott megemlékezésen.

A jelenleg Makói Kálvin téri Óvoda falán elhelyezett emléktáblát koszorúzták meg hétfőn délelőtt 11 órakor. Az eseményen részt vett Székely Ildikó önkormányzati képviselő és Farkas Éva Erzsébet polgármester is.

Szikszai Zsuzsanna kifejtette: Hajnal Antal először Békés vármegyében dolgozott, majd később a Közmunka és Közlekedési minisztériumban lett főmérnök. A vasúthálózatért, kikötőkért volt felelős. Amikor Fiumeit 1874-ben Magyarországhoz csatolták, őt nevezték ki a kikötőépítő bizottság főmérnökének. 8-9 különböző típusú kikötőt épített Fiumeiben. Nagy szerepe volt a külkereskedelem felvirágoztatásában.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest