A kormány egyik legfőbb célkitűzése, hogy minden vágyott gyerek megszülethessen Magyarországon – jelentette ki hétfőn Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

    A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház megújult szülészeti osztályának átadóján hangsúlyozta, hogy míg korábban öt vágyott gyermekből mindössze egy jött világra, mára ez az arány ötből négy.
    Hozzátette, hogy ezzel egyidejűleg a termékenységi arányszám a 2011-es 1,23-ról 2020-ra 1,56-ra nőtt Magyarországon, ami  27 százalékos emelkedést jelent, egyúttal legnagyobb mértékű bővülést az Európai Unióban ezen regisztrált időszakban.
    Majd rámutatott, hogy ha nem nőtt volna így a termékenységi arányszám, akkor 123 ezerrel kevesebb gyerek született volna ebben az időszakban.
    Szijjártó Péter leszögezte, hogy a koronavírus-járvány nagy megpróbáltatásokat hozott az elmúlt két évben, de még az emiatti feladatok sem feledtethetik a hosszú távú nemzeti célok végrehajtását.
    Ezek közül szerinte az első helyen a demográfiai fordulat elérése áll, annak biztosítása, hogy minden vágyott gyerek megszülethessen, hogy a gyerekvállalás ne gazdasági kérdés legyen és ne hozza hátrányos helyzetbe azokat, akik emellett döntenek.
    “Amit kormányzati eszközökkel a józan ész keretei között meg lehetett tenni, azt meg is tettük” – fogalmazott.
    Példaként említette a babaváró és az otthonteremtési támogatást, a gyermekgondozási díj maximális összegének megemelését, illetve azt, hogy az idei év elején visszafizetik a gyereket nevelő családok tavaly befizetett személyi jövedelemadóját.
    A miniszter arról számolt be, hogy ebbe a sorba illeszkedik a szülészetek korszerűsítése is, hogy megteremtsék a lehető legjobb körülményeket. Erre a célra tízmilliárd forintot fordít a kormány, az első ütemben 44, a másodikban 53 kórház érintett, de az infrastruktúra-fejlesztésen felül továbbképzési programokat is biztosítanak. A dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház 84 millió forintot kapott a program keretében.
    “Az elmúlt 12 év társadalom- és gazdaságpolitikai stratégiájának középpontjába a családokat állítottuk, amelyek apából, anyából és gyermekből – lehetőleg minél több gyermekből – állnak” – közölte.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest