Nemcsak szeretgetik, gondoskodnak is a tanulók az iskola két golden retrieverjéről, akik nemrégiben „iratkoztak be” az iskolába. Horváth Zoltántól megtudtuk, már kézzelfogható eredménye is van jelenlétüknek.

Az igazgató felidézte, évekkel ezelőtt, a diákklub kialakításakor merült fel az ötlet, hogy terápiás kutyákat hozzanak az iskolába, hiszen a klubnak is célja, hogy a diákok minőségi időt tölthessenek el az intézmény falai között; játszanak, főzzenek, beszélgessenek, filmet nézzenek, és ez által közelebb kerüljenek egymáshoz, osztályközösséget tudjanak kialakítani.

Kiemelte: mezőgazdasági iskolaként úgy gondolták, hogy beleillenek a kutyák az elképzeléseikbe, hiszen tanulóik általában kedvelik az állatokat, a természetet és a mezőgazdaságot, Pajkosnak és Szendének gondozásával pedig felelősségtudatra is nevelik őket.

– Egyelőre úgy néz ki, hogy nagyon bevált ez az ötlet, hiszen minden szünetben a kutyusok ott üldögélnek a gyerekek között, mintha osztálytársaik lennének. Sőt, már tanórákon is jártak a kutyák, felvitték magukkal a gyerkőcök – osztotta meg Horváth Zoltán.

Pajkos és Szende nevét pedig maguk a tanulók adták, az iskolában szavazást indítottak ugyanis, hogy mi legyen a két kis golden retriever neve, bár az igazgató elárulta, most úgy néz ki, lehet fordítva kapták a nevüket, de hozzátette, ez változik, ahogy nőnek.

Elmondta továbbá, hogy nem volt még probléma a kutyusok ellátásával, az osztályokból elég sokan jelentkeznek a gondozásukra. A jelentkezők kulcsot is kapnak az iskola hátsó kis kapujához, bent pedig elérik a speciális tápot és a vizet.

– A gyerekek a kisházat is elkészítették, ahová szalmát terítettek be, ennek cserélése is heti rendszerességgel megtörténik – fogalmazott az igazgató, aki hozzátette, a kutyapiszok eltakarításával sem volt még gond.

Bár a tanulók is szívükön viselik a négylábúak sorsát, az intézmény egyik munkatársa ki lett jelölve a kutyusok „gazdájának” – mint az igazgató kiemelte: kell egy falkavezér, akire hallgatnak, kollégája pedig megtanítja őket arra, hogy ne menjenek ki, ne ugráljanak fel az emberekre, de a pórázhoz is hozzászoktatja őket, hogy a nagyobb iskolai ünnepségekre is el tudják vinni magukkal.

Nincs gond a kutyusok sétáltatásával sem, hiszen az iskola udvara több mint négyezer négyzetméter, ahol jól elvannak, gyarapodnak, nőnek, és rendszeres állatorvosi ellátásban részesülnek – szögezte le Horváth Zoltán.

– Már van kézzelfogható eredménye, hiszen a gyerekek elmesélték, hogy azóta kevésbé szoronganak, a szülők visszajelzése is az volt, hogy nagyon várja némelyik gyermek, hogy találkozhasson a kutyusokkal, tehát nagyobb örömmel jönnek be az iskolába – hangsúlyozta az igazgató.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest