A Krisztus-hívők egységéért folytatott egyhetes programsorozatra január 16. és 22. között kerül sor. Makón, a hagyományoknak megfelelően minden nap más helyszínen és szónokkal zajlik az esemény, amelybe az idén az új lelkipásztorok is bekapcsolódnak.

Elindultak az ökumenikus imahét programjai a városban; minden este más felekezet várja közös fohászra a híveket. Az idén a baptisták, a görög- és római katolikusok, valamint a reformátusok csatlakoztak a kezdeményezéshez, amelynek gyökerei 1908-ig nyúlnak vissza. Paul Wattson anglikán lelkész ekkor hívta először felekezeti hovatartozástól függetlenül imanyolcadra a keresztényeket, hogy erősítse összetartozásukat.

A hét lelki anyagát minden esztendőben más közösség állítja össze, ezúttal a Közel-Keleti Egyházak Tanácsa vállalta a feladatot. Központi gondolatnak a „Láttuk az ő csillagát napkeleten, és eljöttünk, hogy imádjuk őt.”(Mt 2,2) igét választották, fő üzenetként pedig Isten Jézusban közölt egyetemes megváltó szeretetét fogalmazták meg.

A Makón kialakult szokások szerint mindig egy másik felekezet vezetőjét kérik fel szónoknak az egyes helyszíneken. A nyitóalkalom házigazdái ezúttal is a baptisták voltak. A Megyeház utcai imaházban Pálfai Zoltán atya hirdetett igét az egybegyűlteknek. – Ahogyan a napkeleti bölcsek is különbözőek voltak, de mégis egy cél felé haladtak, úgy a keresztény egyházaknak is ezen az úton kell járniuk – emelte ki az imahét szándékával kapcsolatban a római katolikus plébános.

A mai estét követően, hétfőn az újvárosi római katolikus, kedden a belvárosi református, szerdán a görögkatolikus, csütörtökön az újvárosi református, pénteken a belvárosi római katolikus plébánia várja a keresztények egységéért imádkozni szándékozókat. Az ökumenikus imahét január 22-én, szombaton a baptista imaházban zárul. Minden nap 17 órakor kezdődnek az alkalmak, amelyre mindenkit szeretettel várnak a szervezők. Érdekesség, hogy az idén három új igehirdetőt is hallhatnak a résztvevők: Stefán Zoltán református lelkész és Baranyi-Bozi Károly görögkatolikus segédlelkész először kapcsolódik be szónokként a helyi programokba. Gáncs Péter nyugalmazott evangélikus püspök pedig első ízben szól majd a felszentelésének 250. évfordulóját ünneplő belvárosi római katolikus templomban a hívekhez.

Az istentiszteleteken a járványügyi szabályoknak megfelelően, a maszk használata kötelező. A perselyadományokat az idén a makóiak a Lepramisszió javára ajánlják fel.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest