A magyar és az osztrák rendőrök az éjszaka során elfogtak egy embercsempészt és 99 illegális migránst tartóztattak fel Szeged, Mórahalom és Ásotthalom területen.

A Szeged Határrendészeti Kirendeltség  járőrei az osztrák rendőrökkel, a honvédekkel és a polgárőrökkel együttműködve tegnap 22 óra és ma hajnali 6 óra között nagyobb csoportokban, 95 illegális migránst tartóztattak fel Szeged, Mórahalom és Ásotthalom külterületén. Ellenőrzésük során a csoportok tagjai szír, török, palesztin, tunéziai, marokkói és afgán állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A határsértőkkel szemben a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően jártak el.

A Szeged Határrendészeti Kirendeltség járőrei ma hajnali 1 óra 45 perckor Ásotthalom külterületén ellenőriztek egy osztrák honosságú Volkswagen Golf típusú személyautót, amit egy 42 éves szlovák állampolgár vezetett. A járműben rajta kívül további négy, magát afgánnak valló férfi volt, akik személyazonosságuk mellett jogszerű magyarországi tartózkodásukat sem tudták igazolni. Az egyenruhások a sofőrt előállították a Szeged Határrendészeti Kirendeltségre, ahol ellene embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás. A határsértőkkel szemben a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően járnak el.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.  A bűncselekmény szervezője vagy irányítója tíz évtől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható. 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest