Szén-monoxid-jelző jelzett kora este egy családi házban. Volt dolguk a megye tűzoltóinak.

Egy nagy méretű szemeteskonténer égett csütörtökön délután Makón. A város hivatásos egysége rövid idő alatt elfojtotta a lángokat. A tűzesetben nem sérült meg senki. 

Két személyautó karambolozott csütörtökön Szentesen, az Ipartelepi úton. Az egyik utast a szentesi hivatásos tűzoltók feszítővágó segítségével szabadították ki a roncsok közül, majd átadták a mentők munkatársainak. A mentés idején teljes útlezárás volt érvényben. 

Egy megdőlt fa veszélyeztette a környezetét Hódmezővásárhelyen. Csütörtökön délután érkezett a lakossági bejelentés, melyet követően a város hivatásos egysége végezte el a műszaki mentést, motoros láncfűrész használatával. 

Jelzett a szén-monoxid-érzékelő csütörtökön kora este egy tiszaszigeti családi házban. A nyílt égésterű vízmelegítő mellett lépett működésbe a készülék, figyelmeztetve a lakókat a veszélyre. A szegedi tűzoltók speciális mérőműszerei is kimutatták a megemelkedett koncentrációt. A szakemberek a meghibásodott készüléket a lakók biztonsága érdekében átmenetileg kizárták a szolgáltatásból. 

A szén-monoxid-mérgezés az egyik leggyakoribb háztartási baleset. A baleseteket a helytelenül használt tüzelőberendezés, kémény, kályha, kandalló, gázsütő, gázszárító, gázkazán, gáz vízmelegítő okozta. A korábbi esetek elemzése egyértelműen azt mutatja, hogy az esetek nagy részének hátterében szabálytalan kivitelezés, az időszakos ellenőrzés és karbantartás elmulasztása, vagy a szellőző elemek lezárása volt. A hibás készülékek működése miatti tökéletlen égés során mérgező gáz szabadul fel, amely azért különösen veszélyes, mert színtelen, szagtalan, a levegőnél alig könnyebb, nem irritáló, amely megakadályozza, hogy a vér megfelelő mennyiségű oxigént szállítson, ezért másodpercek alatt eszméletvesztést okozhat. 

A balesetek viszonylag kis anyagi ráfordítással megelőzhetőek, hiszen a szén-monoxid-koncentráció emelkedését egy jó minőségű szén-monoxid-érzékelő megbízhatóan jelzi, éppen ezért nagy segítséget jelent a balesetek megelőzésében. Természetesen csak a megfelelő minőségű szén-monoxid-érzékelők tudják funkciójukat betölteni, és az is fontos, hogy a készüléket a gyártó előírásainak megfelelő helyre és megfelelő módon telepítsük. Fontos tudni, hogy ezeknek az érzékelőknek is van szavatossági idejük: öt-hét év után le kell cserélni azokat.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest