Bár a leginkább és a legtöbben a bankautomata telepítését várják a magyarcsanádiak közül, azért a legnagyobb dobás az idén a község 200 milliós beruházása lesz. A képen az áprilisban avatott játszótér és kondipark.

Mint az már megírtuk, tavaly decemberben akarták eredetileg telepíteni a bankjegykiadó automatát a helyi Egészségházba, de az azt működtető (egyébként mást is érintő globális) chiphiány miatt ez elmaradt, s az önkormányzattal ebben megállapodott cég, sem tudott időpontot ígérni.

A községi önkormányzat az előző esztendőben négy pályázatot is benyújtott a Magyar Falu Programba, s mind a négy nyert is, 100 százalékos támogatást kapva.

A jelentősebbek közé tartozik a kommunális eszköz beszerzése – 2021. pályázat keretében elnyert 12 millió 653 ezer 819 forintos vissza nem térítendő támogatás, mely lehetővé tette egy magas felszereltségű gumilánctalpas kotrógép vásárlását. Ez segíti majd a járda és egyéb építési tevékenységeket a faluban.

Tavaly a Magyarcsanádhoz tartozó, de attól Nagylak felé néhány kilométerre fekvő Bökényben élők is örülhettek, hiszen olyan történt náluk, melyre emberemlékezet óta nem volt példa: így 43 millió forintból kapott jó utat a Marossal párhozamos, csupán 30-40 lakosú, mintegy kéttucatnyi házból álló település, ahol nincs vezetékes ivóvíz, földgáz, de a csend, a folyó közelsége mégis jelentős vonzerőt gyakorol az ide költözőkre vagy a látogatókra. A helyben élő Horváth István szerint az utat ugyan az itt lakók töltögették, de az olyan rossz volt, hogy eső után szinte járhatatlanná vált. Amikor kicsik voltak a gyermekei. Időnként az eső után a kátyúkban maradt vízben lubickoltak.

A bökényiekre egyébként az idén valóban rámosolygott a szerencse, áprilisban ugyanis felszámolták a bevezető út mellett éktelenkedő 200-300 köbméteres illegális hulladéklerakót, az erre nyert 3 millió 226 ezer 675 forintból, s erdőt telepítettek a területre.

A településrész fejlesztése nem véletlen, az önkormányzat szeretne ide turisták, elsősorban lovasok fogadására alkalmas épületet kialakítani.

Tízmilliós játszóteret és szabadidőparkot avattak áprilisban a Magyar Falu Program és vidékfejlesztési pályázat jóvoltából.

Szintén a Magyar Falu Programba beadott pályázatban nyert közel 22 millió forintból újíthatták fel a helyi óvodát, valamint több mint 5 millió forintból lett lehetőségük közösségszervezéshez kapcsolódó eszközök beszerzésre is.

De nyert 4 millió 441 ezer 79 forintot a Magyarcsanádi Református Egyházközség is, mégpedig a közösségszervezéshez szükséges eszközökre és egy közösségszervező bértámogatására.

A magyarcsanádi önkormányzat 200 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert a Széchényi 2020 program keretén belül a község csapadék- és belvízelvezető-hálózata felújítására. A projekt célja: olyan belterületi csapadékvíz elvezetési rendszer létrehozása a községben, amely csökkenti a községben a belvíz- és helyi vízkár veszélyeztetettséget, elősegíti az éghajlatváltozáshoz történő alkalmazkodást és a kockázatok megelőzését valamint növeli a település környezeti biztonságát, javítja a környezet állapotát és a felszíni vizek minőségét. A projekt további célja a településen már meglévő, korábban kiépült elvezető rendszerének bővítése, csapadék és belvízelvezető csatornák műtárgyainak fejlesztése.

Ez a gyakorlatban a meglévő mintegy kilenc kilométernyi árokrendszer felújítását jelenti. Az árkok átereszeit egyébként leginkább a lakók tették tönkre, akik az árkok egy részét is betemették, vagy hagyták feltöltődni. A községben korábban jelentkező magas belvízszint két okból is csökkent, az egyik a szennyvízberuházás volt, a másik mindenkit érint: ez a globális felmelegedés. Az előbbi miatt már nem kerül a szikkasztókból szennyvíz a talajba, mely el is szennyezte azt, az utóbbi pedig hosszú száraz időszakokat és egyre kevesebb csapadékot jelent. Ha viszont esik, akkor az özönvíz szerűen zuhog.

A munkálatok várhatóan falu egész területét érintik. A kifejezetten magasan fekvő területeken, azonban, ahol eddig sem kellett árkot ásni, nem építenek ilyeneket. A felújítás során kikotorják, kimélyítik az esővíz elvezető árkokat és rendbe is teszik az átereszeket. Az árkok rendbetételével egyébként a község eddig is foglalkozott, mégpedig a helyi falu közmunkások közreműködésével és több-kevesebb sikerrel.

Az esővíz elvezetése egyébként leginkább a mélyen fekvő Ady Endre, a Kossuth Lajos és a Termál utcákban jelent nagy gondot.

Az ehhez kapcsolódó közbeszerzési eljárás első körben nem hozott eredmény, így a remények szerint a második kiírás végén hirdethetnek nyertest.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest