Autóra, házra is félre tudnak tenni a 25 év alattiak SZJA- kedvezményéből azok a fiatalok, akiket Makó egyik legnagyobb foglalkoztatójánál, a Váll-ker Kft.-nél kerestünk fel.

A kormány döntése szerint 2022. január 1-től a 25 év alatti munkavállalók mentesülnek a személyi jövedelemadó, vagyis az SZJA fizetése alól.

Utánajártunk, hogy a makói fiataloknak mennyiben változhat meg az élete ennek köszönhetően. A város egyik legnagyobb foglalkoztatójánál, a Váll-Ker Kft.-nél kerestük fel őket.

Baranyi Arnold 4 éve dolgozik ott, ő most 24 éves. Elmondta: „Örülök neki, mert többet bírunk félretenni. Igaz, hogy még otthon élek, de tudok takarékoskodni. A maximálisan adható összeg közelében vagyok, nagyjából 50-60 ezer forinttal lesz több a zsebemben, ami nem mindegy. Igaz, hamarosan betöltöm a 25-öt, így csak kis ideig tudom ezt kihasználni, de nagyon jól jön.”

Pici Hunor 5 hónapja van a cégnél, 20 éves. Ő azt mondta: „Felzárkóztatásnak tökéletes, szerintem a fiatalok jobban kedvet kapnak a munkához. Autót szeretnék venni, egy új BMW az álmom, és ez segíteni fog abban, hogy hamarabb elérjem ezt a célt. Nagyobb kedvvel járok dolgozni is.”

Kádár Tamás január elsején kezdett a Kft.-nél. Kifejtette: „Nagyon jó ötletnek tartom, pont egy egész évet veszek igénybe. Decemberben lesz a 25. szülinapom, kár, hogy nem tart ez tovább.  Támogatja a függetlenedést a szülőktől, kedvet kaphatnak a fiatalok, hogy hamarabb elmenjenek dolgozni, ne otthon üljenek. Illetve, mindenki tudja építeni a jövőjét. Én házat szeretnék venni, elköltöznék a szüleimtől.”

A nagyjából 400 főt foglalkoztató Kft. ügyvezetője, Nagy Mihály megkeresésünkre elmondta: az SZJA- kedvezményeken kívül a minimálbérek is nőttek jelentősen január elsejétől 19.5-20 százalékkal. Ezzel kapcsolatban a cég is jelentős béremelést valósított meg. Átlagosan 15 százalékkal emelték minden munkavállaló alapbérét. Kiemelte: „Szerencsére minimálbéren már nem dolgozik nálunk senki, de akik közelebb esnek ehhez, azoknál jelentősebb emelést hajtottunk végre. De a magasabb bérkategóriákban is sikerül több fizetést adnunk ezentúl. Úgy tudom, a környező cégek közül is kiemelkedünk ezzel. Mindenképpen emeli a cég versenyképességét a piacon.” Hozzáétette: a béremelést részben egy kisebb áremeléssel, de elsősorban hatékonyságnövekedéssel tudták elérni.

Az SZJA-mentesség országosan nagyjából 140 milliárd forint többletjövedelmet jelenthet az érintetteknek. Egy közmunkásbért kereső 25 év alattinak 16,5, egy minimálbért keresőnek 30, egy garantált bérminimumot keresőnek 39, míg egy átlagbért keresőnek 64,2 ezer forinttal lesz több a nettó bére.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest