Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő csütörtökön sajtótájékoztatót tartott a szerdai kormányülés után – számolt be róla a hirado.hu.

Február 15-től az minősül oltottnak, aki megkapta a harmadik oltást, illetve azok, aki nem régebben, mint hat hónapja kapták meg a második oltást – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Kiemelte, hogy ettől a naptól a védettségi igazolvány oltási igazolvánnyá alakul. Hozzátette, hogy a harmadik oltást a második vakcina után négy hónappal már fel lehet venni, de hat hónappal utána már kötelező lesz, ahhoz, hogy érvényes maradjon az oltási igazolvány.

Tehát:

 • február 15-től csak akkor lesz érvényes a védettségi igazolvány, ha valakinek megvan a harmadik oltása,
 • szintén érvényes a védettségi igazolvány, ha valaki a második oltást hat hónapon belül kapta meg,
 • a védettségi igazolvány oltási igazolvánnyá válik,
 • magát a kártyát nem kell lecserélni,
 • a harmadik oltást a második oltás után négy hónappal már fel lehet venni,
 • a harmadik oltást a második vakcina után hat hónappal fel kell venni, ahhoz, hogy érvényes maradjon az oltási igazolvány.

Lerövidül a karantén ideje

Lerövidíti a kormány a koronavírus miatti karanténkötelezettség idejét. Gulyás Gergely kifejtette: felnőtteknél hét nap lesz a karantén, öt nap után, tünetmentesség esetén, negatív koronavírus-teszttel ugyanakkor „lehet szabadulni”.

Elmondta, az iskoláknál a felső tagozatnál már bevált gyakorlatot kiterjesztik az alsó tagozatra is, mivel már ez a korosztály is kaphat oltást. Kifejtette: ha egy osztályban megbetegedés van, akkor a karanténkötelezettség időtartama 5 napra csökken, de csak azokra vonatkozik, akik oltatlanok. Az iskolai oktatásnak folyamatosnak kell lennie, személyes jelenléttel, de ha a technikai feltételek adottak, a karanténban lévő oltatlanoknak közvetíthető online is az oktatás – ismertette a miniszter.

A miniszter ismertette a friss járványügyi információkat is.

A fertőzések jelentős része az új, omikron variánsa okozza ezért a következő hetekben a betegek száma jelentősen növekedhet – mondta Gulyás Gergely, aki az év első kormányüléséről adott tájékoztatást.

A növekvő esetszámból nem következik arányosan a növekvő betegszám a kórházakban és az elhalálozásokban – emelte ki.

Ismertette a napi esetszámokat, amelyek 9 ezer fölé nőttek, és ez a közeljövőben még magasabb is lehet. Franciaországban 360 ezer volt az új fertőzések száma.

Jól állunk a kórházi kapacitások terén is, összesen 8506 szabad ágy áll rendelkezésre – hívta fel a figyelmet, hozzátéve, hogy a kórházi kapacitások 75 százaléka áll még rendelkezésre.

A védekezés lehetőségei adottak, összesen 9,2 millió oltóanyag van raktáron. Február első két hetében is folytatódik az oltási akció, amikor nem kell előregisztrálni az oltásokra.

Gulyás Gergely elmondta, hogy a novemberi és decemberi adatok alapján 6,5–7 százalék között lehet a tavalyi GDP-növekedés, amely 1990 óta a legmagasabb érték. Ez az érték még magasabb is lehetett volna a globális chiphiány nélkül.

A miniszter megismételte, hogy az emelkedő energiaárak miatti infációs spirál miatt már eddig is több intézkedést hozott a kormány, hogy megvédje a magyar családokat az áremelkedésektől.

A rezsicsökkentés egy átlagos háztartás számára félmillió forint megtakarítást jelent egy évben a piaci árakhoz képest.

A kormány február közepén dönt arról, hogy meghosszabbítsák-e a benziárplafont, amely megállította az árak emelkedését.

Gulyás Gergely sikeresnek nevezte a devizahitelek kamatstopját is, amiről kiemelte, hogy a veszteséget a bakoknak kell viselniük.

Gulyás Gergely ezután megismételte Orbán Viktor miniszterelnök szerdai bejelentését:

február elsejétől hat termék árát hatóságilag rögzítik, ezt követően a tavaly október 15-i áron kell árulni ezeket a boltokban és üzletekben.

Az élelmiszerárstop a következő termékekre vonatkozik:

 • kristálycukor,
 • búzafinomliszt,
 • napraforgó-étolaj,
 • a sertéscomb,
 • csirkemell,
 • 2,8 százalékos tehéntej.

Emlékeztetett, hogy a kormány az adócsökkentés oldalán áll, és már korábban is több alapvető élelmiszer esetében is öt százalékra csökkent az általános forgalmi adó.

A gyermekvédelmi népszavazás és a választás ügyéről is tárgyalt a kormány. Elmondta, hogy a Nemzeti Választási Iroda felel a választások lebonyolításáért, az ehhez szükséges forrásokat a kormány biztosítja. A két szavazás egy időben történő rendezése több mint hétmilliárd forint megtakarítást jelent majd.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő bejelentette, hogy a kormány biztosítja a szükséges forrásokat, hogy újjáépítsék a tavaly év végén leégett szentesi sportcsarnokot, és addig is az átmeneti időszakban segítik, hogy biztosítva legyen a sportolási lehetőség a térségben.

A kormányszóvivő arról is tájékoztatott, hogy az ötezer lakos alatti kistelepülések polgármestereinek és településvezetőinek illetményemeléséhez a kormány külön forrást biztosít.


Borítókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest