A jövőt megjósolni igen nehéz, így nem tudhatjuk pontosan, hogy milyen ingatlanárakkal szembesülhetünk az idei évben. Azonban a korábbi évekből levonhatunk következtetések a következő évre. Íme az Ingatlannet prognózisa 2022-es makói ingatlanpiacra.

Következtetések 2020-ból

A makói ingatlanpiacra mérséklődő áremelkedés és stagnálás volt jellemző 2021-ben. A családi házak esetében enyhe áremelkedés lehetett tapasztalni a tavalyi évben. A makói házak átlagos négyzetméter ára 140 ezer forintról 170 ezer forintra drágult.

A panellakások átlagára viszont egész évben csak stagnált, az év végét kivéve, amikor 240 ezer Ft/m2-ről 270 ezer Ft/m2-re ugrott meg az átlagos kínálati áruk. A téglalakások átlagára is egy szinten 300-330 ezer Ft/m2 között mozgott 2021-ben.

Tehát Makón az eladásra kínált lakóingatlanok egyetlen típusa sem lett olcsóbb, de sokkal drágább sem. Viszont fontos tudni, hogy az adatok nem az eladási, hanem a kínálati árakra vonatkoznak.

Amit a korábbi tendenciákból látnak a szakemberek az az, hogy nagyobb árbeli változásokat 2022-től sem várhatunk. Az ingatlannet.hu szerint a koronavírus miatt a kínálati oldal bővülése és a keresleti oldal telítődése továbbra is lassítja majd a piacot, de közben azért a kormány igyekszik élénkíteni a helyzetet a még futó támogatásaival.

2020-as ingatlanárak Csongrád-Csanád megyében

Az Ingatlannet.hu azt is megnézte, hogyan alakultak az ingatlanárak a megye 5 legnépesebb településén 2021-ben. Szentesen mérték a legnagyobb mértékű, átlag 18 százalékos áremelkedést. A szentesi házak tavaly a 160 ezer forintos négyzetméterárról 190 ezerre drágultak.

Mint látható az ábrán, Szeged és Hódmezővásárhelyen is volt emelkedés a lakóingatlanok átlagárában, de csak 4-8 százaléknyi. Így novemberben a szegedi ingatlanokat 510 ezer forintos négyzetméteráron adták, a szigetváriakat pedig 240 ezer Ft/m2-ért. Csongrádon viszont tavaly átlag 6 százalékot estek az árak, itt a lakóingatlanokat novemberben 160 ezer forintos négyzetméteráron kínálták eladásra.

Ez várható 2022-ben

A szakértők szerint egy biztos, sem drasztikus drágulásra sem drasztikus árzuhanásra nem számíthatunk Makón és környékén. Ezt támasztja alá az a tény, hogy 2020-ban megtorpant a korábbi éveket jellemző eszeveszett drágulás, és ez a tendencia folytatódott 2021-ben is.

Ha a jelenlegi helyzet idén is fennmarad, akkor hosszú ideig nem is tér vissza a két éve látott dinamikus áremelkedés. Így idén is sokkal inkább kisebb mértékű drágulásra, stagnálásra lehet számítani. Ebben az állami támogatások is segítenek. Ami pedig a koronavírust illeti, már nem lesz olyan nagy hatással az ingatlan- és albérletárak változására, és nem fog látványos árzuhanást hozni.

Forrás: ingatlannet.hu

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest