Történelmi okai vannak, hogy a Belügyminisztériumtól nyert támogatásból vásárolt tűzifát nem rönkökben adják ki. Egyharmadát már ki is osztották.

Bár a pitvarosi önkormányzat rönkökben kapta meg a szociális tűzifát, de községháza udvarában most is nekiálltak az felfűrészelni.

Összesen nyolcvannyolc szociálisan rászoruló család kap ezen a télen szociális 10-10 mázsa tűzifát, közel harmaduk már ennél is melegedik.

– Nem rönkben adjuk ki a fát, hanem feldarabolva, felfűrészelve, hogy kezelhetőbb legyen. Azoknak, akiknél ez indokolt, ki is szállítjuk a tüzelőt – mondta érdeklődésünkre Radó Tibor polgármester.

Az, hogy a fát feldarabolják, nem újdonság, hiszen évek óta megteszik. Az ok már-már történelmi: a szociális tűzifaosztás hajnalán élelmes bérfűrészelők és bárszállítók jelentek meg a faluban, akik horribilis árat kértek – épp a legszegényebbektől a szociális tüzelő házhoz szállításáért, illetve feldarabolásáért.

Az önkormányzat a panaszok hatására már a következő évtől maga vágatta fel a fát.

– Rengeteg energia, pénz kell a fa felvágásához, de főleg azt azt végző munkatársak idejét köti le, de nagyon fontos munkát végeznek,azért, hogy egy hetven éves néninek ne rönkben dobjuk le az utcán a fát, mert óhatatlan, hogy azt más fogja magának behordani. A kóbor bérfűrészelők el is tűntek a faluból, s már nem is próbálkoznak hiszen gyökerestől kiirtottuk ezt a lehetőséget, akik pedig másoknak viszik házhoz a fát, azok pedig azt tisztességes árért végzik – vonta meg a mérleget Pitvaros polgármestere.

Ez utóbbiak árait egyébként ellenőrzik is, mégpedig úgy, hogy megkérdik a megrendelőt, mennyiért vitték ki neki a tüzelőt.

– Ha drágán dolgozik, egyszerűen kitiltom az udvarról, mely az önkormányzat gazdasági bejárata, azaz nem vagyok köteles beengedni. Aki korrekt áron szállít, azt pedig akár egy kávéra is vendégül látjuk.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest