A tíz éve elhunyt Makovecz Imre (1935-2011) építész munkáit, szellemiségét bemutató kiállítás nyílt kedden Szombathelyen, a Smidt Múzeum kertjében.

    A két és fél méter magas digitális oszlopon fotók, tervrajzok, digitális tartalmak, filmek, légi felvételek engednek betekintést az életműbe.
    A szombathelyi tárlatot Tomka Gábor, a Magyar Nemzeti Múzeum tudományos főigazgató-helyettese nyitotta meg, aki azt mondta, hogy  Makovecz Imre nagy hatású kortárs építész, a magyar organikus építészet emblematikus alakja volt.
    Munkáiban az eget és a földet kapcsolta össze, gyakran a “szakralitás határán” mozogva, sokszor a megvalósíthatóság korlátait feszegetve – tette hozzá.
    Horváth Soma,(Éljen Szombathely!) kultúráért is felelős alpolgármester a Makovecz Imre által tervezett épületek emberközpontúságát emelte ki. Sajnálattal jegyezte meg, hogy Szombathelyen nincs olyan középület, amelyet Makovecz tervezett, de családi ház van.
    Az utazó kiállítást, amelyet a Magyar Nemzeti Múzeum és a Makovecz Imre Alapítvány állított össze az építész halálának tizedik évfordulójára, Székesfehérvár, Tata és Győr után Szombathelyen január 30-áig tekinthetik meg az érdeklődők.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest