A 122 milliót tavaly megnyerték, a művelődési ház mögötti ingatlan már az önkormányzaté. Ha elkészül megpezsdül majd a faluközpont. A képen: novemberben Lázár János is megnézte a megújult óvodát.

Bár az előző esztendőben még nem sikerült visszakapnia a falunak az 1952-ben egy tollvonással elvett Nagymajláth falunevet, azért jelentős dolgok történtek, olyanok, melyekre évtizedek óta nem volt példa. Lázár János országgyűlési képviselő munkája jóvoltából megújult a Nagyéren is átvezető 4426-os számú út, mely igencsak elhasználódott, s felújítása az érintett településeken (Ambrózfalvától Pitvarosig) élők több évtizedes vágya volt.

A Magyar Falu Program több pályázatán is sikerrel indult a nagyéri önkormányzat. Így elnyert pályázatokból gépeket és orvosi műszereket vásároltak. Az utóbbiakat a háziorvosnak és a védőnői szolgálatnak.

Második nagy dobás az óvoda 46 milliós felújítása volt (mely udvarát már korábban korszerűsítették), mely során felújították a mosdót, nagyobb lett a gyerekek öltözője, de az intézmény betegszobával, a felnőttek szociális helyiségeivel, valamint új melegítőkonyhával is bővült. Az óvodába egyébként 24 gyerek jár, azaz a kihasználtsága is maximális.

A harmadik nagy dobás az volt, hogy a Magyar Falu Program úgynevezett közösségi tér fejlesztése pályázata jóvoltából 33 millió forintból felújították, s májusban át is adták a művelődési házat. A fejlesztés részeként napelemekkel látták el az intézményt, amelyek a hűtő-fűtő klímákat is üzemeltetik s így energiatakarékossá is tették sz intézményt. És 4 nagy ablakot vágtak a korábban mozi céljára használt nagytermen, így az megfelelő komfortos helyszínné vált mindenféle rendezvény számára. A kor követelményeinek megfelelően alakítottak ki az egyébként kívülről és belülről is régóta teljesen rendben lévő az épületben egy mozgáskorlátozott mosdót is. Ennek a pályázatnak része volt, egy közművelődési szakember egy évig való foglalkoztatásának költsége is

A művelődési ház háta mögött épülhet meg, az elnyert 112 millió forintból a községi fedett piac/vásárcsarnok, amely egyéb közösségi célokat is szolgálhat. A szükséges, egyébként a művelődési ház és a mögötte lévő játszótér közti ingatlant 2020-ban már megvásárolta az önkormányzat. Ha ez utóbbi megépül, akkor a faluközpontban lévő művelődési ház és vásárcsarnok tömbje egyébként körbesétálható is lesz. Ennek érdekében csíptek le a művelődési ház telkéből egy keskeny rész, hogy oda járdát rakjanak.

A Magyar Falu Programból szeretnének napelemtáblákat szereltetni a községházára, s az ehhez szükséges pályázatot meg is nyerték. Ha feltelepítenék a napelemeket, akkor az épület hűtését, fűtését klímával oldják majd meg, ahogy teszik ezt számos, a Makó térségben lévő kistelepülésen, például Nagylakon vagy Királyhegyesen.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest