Továbbra is több mint 10 millió forinttal tartozik az önkormányzat a csapadékvízelvezetési projektet kivitelező vállalkozónak. Még az önkormányzat által készíttetett külső szakértői dokumentum szerint is perkálni kéne, és ezt már majdnem egy éve tudják.

Portálunkon számos alkalommal foglalkoztunk már a mintegy 100 milliós csanádpalotai belvízelvezető csatorna pályázattal, amelyet – bár évekkel ezelőtt elkészült a beruházás- az önkormányzat azóta is képtelen lezárni.

A polgármester vitatja a kivitelezést, húzza az időt, a vállalkozó szerint viszont mindent megcsináltak a pályázati kiírás szerint, és boszorkányüldözés zajlik ellenük. Ami biztos, hogy ha nem sikerül érdemben lezárni a pályázatot, akkor annak teljes összegét vissza kell fizetni a városnak.

Az önkormányzat 2019 végén körülbelül közel 13 millió forintot nem fizetett ki a vállalkozónak, azóta ez az összeg folyamatosan nő a kamatok miatt. Portálunkhoz most eljutott egy műszaki szakvélemény, ami szintén komoly aggályokat vet fel ezzel kapcsolatban.

Debreczeni István kommunikációjából már korábban kiderült, hogy készülhet/készülhetett valamilyen szakértői dokumentum a beruházással kapcsolatban, amit ők rendeltek meg (és amelytől nyilván azt várta, hogy alátámasztja az általa emelt kifogásokat. Arról azonban, hogy ez végül tényleg elkészült-e, vagy éppen mit tartalmaz már nem igazán volt szó.

Az általunk látott, Műszaki Szakvélemény elnevezésű iratban foglaltak ez utóbbit részben meg is magyarázzák, ugyanis nem igazán tudja alátámasztani a kifogásokat, amelyekre a polgármester a kifizetés megtagadását alapozza. Még egyszer hangsúlyozzuk: ezt a szakvéleményt a csanádpalotai önkormányzat rendelte meg.

A későbbiekben az egyébként igen bonyolult, szakmai kifejezésekkel tarkított dokumentumot részletes vizsgálat alá vetjük majd, most egyetlen nagyon komoly megállapítására hívnánk fel a figyelmet:

a saját szakértői vélemény alapján is maximum 2 millió forint kár érhette a csanádpalotai önkormányzatot.

A kivitelező korábban az ebben érintett tételeket is vitatta, szerinte ezeket is csak félretájékozódás miatt követelhetik, de annyi biztos, hogy még az önkormányzat tulajdonában lévő, a beruházásról készült Műszaki Szakvélemény is azt támasztja alá, maximum ekkora összeg kifizetésének visszatartása lehet indokolt.

Debreczeni Istvánnak ezt már majdnem egy éve pontosan tudnia kell, hiszen a dokumentumon 2021. február áll dátumként. A kivitelezőnek azonban továbbra is mintegy 13 millió forinttal és kamataival tartoznak. Felmerül a kérdés:

ha az általuk felkért szakértő is azt mondja, hogy a tartozás nagy részét ki kell fizetni, és az önkormányzat jó anyagi helyzetben van, akkor ez miért nem történt meg eddig?

Ha másért nem is, legalább azért lett volna ésszerű ez a lépés, hogy rakás felhalmozódó kamatot megússzanak vele.

A szakértői vélemény létezésével és megállapításaival kapcsolatosan próbáltuk megkeresni a beruházás kivitelezőjét, azonban a Sapi-Vill Bt. ügyvezetője azon kívül, hogy elárulta, továbbra sem fizetett nekik az önkormányzat, nem akarta kommentálni a most is folyamatban lévő ügyet.

Azt azonban, hogy a Műszaki Szakvélemény valódi, lényegében Debreczeni István ismerte el portálunknak, akit szintén megkerestünk. A polgármesternek több kérdést tettünk fel, azonban csak azt volt hajlandó megerősíteni, hogy valóban készült a beruházással kapcsolatos szakértői dokumentum 2021. februárjában.

Minden más kérdésünkre az volt a válasza, hogy küldjünk közérdekű adatigénylést, de akkor ezúton jeleznénk: nem baj, ha visszatartja az elkészült Műszaki Szakvéleményt, mert az már nálunk van.

Valószínűleg egyre többen vannak Csanádpalotán, akik szerint a katasztrófa szélére sodorta mostanra a települést, így az eljutott hozzánk. Bárki is volt az, innen is köszönjük neki, hogy segít tájékoztatni a lakosságot, ha már a polgármester nem teszi meg.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest