Hányingert keltő dögszag terjeng a Szegedi utcai, Sárga Házak mögötti kukák körül. Az egyiket felnyitva meg is lett a szag forrása: rohadó ételmaradék, háztartási szemét fekszik az egyik frissen ürített konténer alján.

Visszatérő problémaforrás Makón a szelektív kukák használata. Volt, hogy sokan arra panaszkodtak a környezetük van cudar állapotban: felhalmozott háztartási szemét, tévék, dobozok hevertek sokszor a régebben nagy, sárga központi gyűjtőedények mellett. Úgy néz ki ez a gond megszűnt, hiszen van, ahol körbekerítették a konténereket, kulcsra zárható ráccsal, máshol csak jobban odafigyelnek a környezetére.

Most azonban egy újabb probléma ütötte fel a fejét, amit Imre jelzett a Makó Híradónak. Karácsonyra látogatott haza a szüleihez a városba, és megdöbbenve tapasztalta, amikor levitte a szelektíven gyűjtött szemetet, hogy botrányos, ami a kukában van. Szerinte felelőtlenek az emberek, ha nem tartják be a szabályokat. Ezért utána néztünk, vajon mi van a szelektív kukákban Makón. Megdöbbentő az eredmény.

Az első érdekes csavar akkor érkezik meg a történetbe, amikor el akarunk igazodni egységesen rajta, milyen színű kukába, mi kerül. Valaki úgy néz ki szeretett volna már javítani a helyzeten, és egyszerűen, festékkel ráírta erre a sárga kukára, mi mehet bele. Máshol fekete, szürke, és kék műanyag gyűjtőedények vannak. Mindegyiket egyébként úgy néz ki, hogy felmatricázta a szolgáltató. Magyarul, ha valaki elolvassa, mi van ráírva, már könnyebben el tudja dönteni, hova kell tennie a papír, a műanyag, vagy az alumínium, üveg szemetet.

A másik érdekességgel a Bajcsy- lakótelepen találkoztunk. Itt is matricákkal segítik a szelekciót. A szürke kuka tetejét – aminek a felső nyílásán át csak palackokat lehetne beletenni-  eltörték. Így felnyitva látszik, hogy valaki nagyobb dobozokat is bele tud tenni. De legalább ezek tiszták. Nem volt gond itt az elkerített edényekkel sem, gondosan kulcsra zárva vannak.

Nem úgy, mint a Sárga Házak mögötti szigeten. Meglepődve tapasztaltuk, hogy nyitva az ajtó, belépve pedig majdnem elhánytuk magunkat. Mindegyik szelektív kukán matricával jelölve van, mi mehet bele. Az edényeket frissen ürítették, ezért azt hittük, üresek lesznek. Nem így volt.

A szürke alumínium dobozoknak címkézett edény alján ételmaradékok, bűzös, rohadó lé volt, a feláradó dögszagban alig lehetett levegőt kapni. Látszik, hogy valaki a háztartási szemetet, vagyis kommunális hulladékát dobta bele. Fél citrom, némi kávézacc és ki tudja, mi mosolygott vissza. Itt a videó:

Hasonló szemét jól láthatóan a mellette lévő edényekben is van.

Nem lehet tudni, hogy a kukák folyton változó mérete, színe zavarja-e meg a makóiakat, vagy egyszerűen vannak, akiket nem érdekel mit tesznek az edényekbe, mert úgyis elviszik…minden esetre biztosan van teendő továbbra is a szelektív kukák ügyében Makón.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest