Évszázadokkal ezelőtt, egy ismeretlen művész alkotta meg a Szent István király templomban látható festményt, melynek előképe egy római legendához kötődik.

A Makói Települési Értéktár decemberben bemutatott kötetében az olvasók elé tárják a makói Havi Boldogasszony-kép történetét is. A legenda szerint Rómában egy gazdag, előkelő házaspár templomot akart építtetni, álmukban pedig megjelent nekik Mária, aki tudtukra adta, hogy oda építsék a templomot, ahova másnap reggel a hó esik.

A hó az Esquilinus hegyére hullt, a templom felépült, és ez lett a S. Maria Maggiore-bazilika – a Szűz Máriáról elnevezett legnagyobb római katolikus templom Rómában. Főoltárképe csodatévő kegyképpé vált, erről, illetve ennek másolatairól később több újabb másolat készült.

– Ezek egyike ma a makói Szent István király templomban látható. A hagyomány szerint Szegedről került Makóra 1552-ben, amikor a török Szegedet elfoglalta, ez azonban csak jámbor föltételezés. A kép az 1700-as évekből való, ismeretlen művész alkotása – olvasható az értéktár kötetében.

Kiemelik: ez a kép mindmáig Makó legkorábbi és egyik legértékesebb művészeti alkotása.

A Szent István Király templom szépségét – és így a Havi Boldogasszony-képet is – videóban mutattuk be korábban Facebook-oldalunkon:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest