Rajtunk (is) múlik a változás.

Második napja jó sok kettesekkel teli évre ébredünk. Én amúgy nagyon bírom a számot, életem fontos eseményei kötődnek hozzá. Nem beszélve arról, hogy párban minden jobb, szóval minden okunk meglehet a reménykedésre. Erre most szükségünk is van, mert utolsó két (micsoda véletlen) esztendő után tapasztalhatjuk magunkon a fásultság vagy a bizonytalanságokkal vegyes elindulás jeleit is.

Megint kezdődik valami, lelkesednünk kéne, de lehet, hogy ez nem könnyű. Az eltelt időszak sokkal óvatosabbá tett mindenkit és alapvetően változtatta meg a világunkat, hozzáállásunkat. Hol vannak már a duhaj szilveszter éjszakák, a rekedtre ordibálós, egymásra lihegős és izzadt ruhás, összekapaszkodós bulik, amikkel emlékezetesen zárult az ó- és kezdődött az újesztendő. Nyilván megbirkózik mindenki ezek hiányával most és nem ez a legnagyobb problémánk, de azért éjféli szolid magányunkban és visszafogott ünneplésünkben azért eszünkbe juthat az önfeledtség és a tévé előtt bambulva szabad belefeledkezhetünk a régi szép társasági emlékeinkbe, amikor bele sem gondoltunk a másnapba.

Már mindannyian tudjuk, az új esztendőt hogyan kezdtük és talán azt is, mit akarunk megvalósítani benne. Szándékosan nem azt írom, hogy mit várunk tőle, mert ez a legbiztosabb módja, hogy végül csalódjunk. Eszembe jut drága nagyapám, aki az 1900-as évek elején született és nagy várakozással tekintett az ezredfordulóra. Úgy képzelte, valami alapvetően meg fog változni majd akkor az életében. Végül csak az történt, hogy minden folytatódott úgy, mint azelőtt és nem történt semmi különös. Vagy ha igen, az nem egy fontosabb dátum, nem egy külső körülmény miatt történt meg. Hanem a saját elhatározástól, a hozzáállástól, a beletett munkától, a hittől.

Erről nem szabad elfeledkeznünk 2022 kapujában; ami önmagában nem fog semmit alakítani sem rajtunk, sem az életünkön, mert kellünk majd hozzá mi is: az újra kezdeni akarásunk, a kedvünk, az energiánk, a bátorságunk, a jóra gondolásunk.

Most átléptünk egy küszöböt és egy évnyi út megint előttünk áll. Eldönthetjük, hogyan vágunk bele.

A régi élet szeretettel, de új álmokkal talán nem hibázhatunk.

Így kívánok mindenkinek boldog új esztendőt.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest