Az idei évtől kezdve minden 25 év alatti fiatal mentesül a személyi jövedelemadó befizetése alól. Azokat a fiatalokat is érinti az adómentesség, akik diákszövetkezeten keresztül vállalnak munkát – számolt be róla a hirado.hu.

A kormány a gazdaságvédelmi akcióterv keretében döntött a 25 év alatti fiatalok szja-mentességéről, amely a világon szinte egyedülálló

intézkedés, csak Lengyelország él hasonlóval. Az intézkedés 280 ezer dolgozó fiatal számára évente mintegy félmillió forint többletbevételt jelent.

Az adókedvezmény a tárgyévet megelőző július hónapban regisztrált bruttó átlagkereset szintjéig érvényesíthető. Ez 2021 júliusában 433 700 forint volt. A kedvezményt automatikusan érvényesítik, s

a fiatalok utoljára abban a hónapban vehetik igénybe, amikor betöltik a 25. életévüket.

Azokat a fiatalokat is érinti az adómentesség, akik diákszövetkezeten keresztül vállalnak munkát. Ebben az esetben átlagosan havonta nyolcvan órát dolgozva 96 ezer forintot vihetnek haza, ami 14 ezer forinttal több, mint amit az adómentesség bevezetése előtt kaptak kézhez.

Emellett az első házasok adókedvezménye is érvényesíthető: ha a fiatalok 25 éves koruk előtt kötnek házasságot, a házassági adókedvezményt 25 éves koruk után vehetik igénybe.

A fiatalok foglalkoztatottsága jelenleg másfélszer akkora, mint tíz évvel ezelőtt, egyre több fiatal dolgozik akár még a tanulmányai végzése mellett is.

Orbán Viktor a 25 éven aluliak szja-mentességéről szólva elmondta, hogy nagyon nehéz az életet elkezdeni, és ebben segítséget kell adni a fiataloknak. Segíteni kell, hogy az ember „ne egy mamahotelben lakjon és állandóan kuncsorogjon otthon zsebpénzért”.

„Örülök neki, hogy a gazdaság elég jól teljesít ahhoz, hogy ezt meg tudtuk adni a magyar fiataloknak.

Nagy dolog, ha az ország egyszerre tudja megbecsülni a fiatalokat meg az időseket”

– fogalmazott a kormányfő utalva arra, hogy nemcsak a fiatalok kapnak szja-mentességet, hanem az idősek is visszakapják a Gyurcsány–Bajnai-kormányok által elvett 13. havi nyugdíjat.


Borítókép: illusztráció
Forrás: hirado.hu

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest