A Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Jászai Mari-díjas színművész, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja veheti át 2022-ben a Páger Antal-színészdíjat.

December 15-én, közösségi oldalán tette közzé Farkas Éva Erzsébet polgármester, hogy a szakmai kuratórium javaslata és Makó Város Önkormányzat Képviselő-testülete döntése alapján a Páger Antal-színészdíjat és a vele járó arany pecsétgyűrűt 2022-ben Szacsvay László veheti át.

1971-ben végezte el a Színművészeti Főiskolát és a Nemzeti Színház tagja lett, majd onnan 1982-ben csatlakozott a Katona társulatához. Gyakori vendég más színházak produkcióiban, a tévében és a rádióban. Évekre szóló sikert aratott a Budapest Orfeum című zenés összeállításban előadott kupléival és sanzonjaival, melynek anyaga lemezen is megjelent. Kiváló karakterszínész – olvasható Szacsvay Lászlóról a Katona József Színház oldalán.

Jelenleg A mi osztályunkban, a Rozsdatemető 2.0-ban, A császárban és az Apák és fiúkban is játszik a Katona színpadán, korábban Shakespeare, Ibsen, Csehov és Gogol darabokban is szerepelt többek között.

Első filmszerepe az 1970-es Kitöréshez köthető, de játszott például a Zimmer Feriben és az S.O.S. Szerelemben is, hangját pedig számtalan karakternek kölcsönözte, az ő hangján szólalt meg Yoda mester is Az utolsó Jedik című Csillagok Háborúja filmben. Nemcsak a vásznon, megannyi hangjátékban, CD-n és hangoskönyvben is felfedezhetjük.

Díjai: Rajz János-díj (1977), Jászai Mari-díj (1978), Farkas Ratkó-díj (1980), Érdemes Művész 2001), PUKK-díj (2002, 2016), Pécsi Sándor-díj (2012), Kiváló Művész (2013), A Nemzet Színésze (2015), Budapestért díj (2018), Príma-díj (2021).Borítókép: katonajozsefszinhaz.hu

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest