Közel egy tucat kiállítással és több mint húsz könyvbemutatóval készült látogatói számára a könyvtár az elmúlt fél évben, amely táboroknak, klubfoglalkozásoknak, családi programoknak és tanfolyamoknak is otthont ad.

Az év első fele a korlátozások jegyében telt a József Attila Városi Könyvtár számára, amely időt biztosított a belső munkákra, a mintegy két hónapig tartó leltárra is, amely során átnézték a gyűjteményt, az épületen kívüli kölcsönzés mellett pedig online kiállításokkal is készültek. Pályázatokat készítettek elő, továbbá a nyárra készültek, amikor is megnyithatta kapuit a bibliotéka.

Ekkor került sor a táborokba; sakk-, olvasó- és angoltábor is várta a gyerekeket, melyeket hatalmas érdeklődés övezett, rengeteg fiatal szeretett volna csatlakozni. A táborozók mellett a látogatók sorra érkeztek a könyvtárba, megnyíltak az újabb és újabb kiállítások.

Nyári sakktábor a könyvtárban

– Azt gondolom, hogy nagyon szeretik a makóiak, hogy nemcsak könyvtári szolgáltatások vannak, hanem vannak író-olvasó találkozók, kiállításmegnyitók, beszélgetések és előadásaink is – árulta el Szikszai Zsuzsanna.

Mint megosztotta, a nyár során próbálták bepótolni az első fél évet, szeptemberben pedig szinte minden héten volt programjuk.

– Féltünk, hogy novemberben ismét lezárnak bennünket, és annyira szerettük volna, hogy az előző kimaradt időszakot, valamint az előttünk lévő zárlatot felkészülve fogadjuk, hogy mindenki töltekezzen fel előadásokkal, kiállításokkal és könyvbemutatókkal – fogalmazott a könyvtár igazgatója.

Nagyon sok makói, első- vagy épp többkötetes szerzővel is megismerkedhettek a látogatók, akik fotó- és képzőművészeti kiállításokkal is találkozhattak az épületben.

– Nagyon szeretik a látogatók, ha valaki bejön csak egy könyvet kölcsönözni, és felmegy, már egy kiállításba toppan – emelte ki Szikszai Zsuzsanna, aki továbbá arról is beszámolt, hogy szeptemberben nagyon sok klub ismét elindult, például a József Attila Irodalmi Kör és a Koffer, de a sakkosok is visszatértek, e mellett jógások és táncosok is otthonra leltek a könyvtár épületében.

Makói szerző a makói könyvtárban: Horváth Ádám bemutatja első szépirodalmi kötetét júniusban

Népszerűnek bizonyultak a hétvégi családi napok, különösen a kutyás családi napok. Ennek kapcsán az igazgató felhívta a figyelmet: család- és kutyabarát az intézmény.

– A szolgáltatásaink kibővültek, nemcsak a kötetetek, újságok és a hangoskönyveket tudják tőlünk kölcsönözni, hanem már ilyen programokkal várjuk őket – mutatott rá.

A Maros Táncegyüttes kiállításának megnyitóján

Nemcsak színes programoknak, hanem tanfolyamoknak is otthont ad a Makovecz-könyvtár: pénztáros, biztonsági őr, sőt, targoncás tanfolyamot is tartottak már a falai között.

– Az épületünk adta adottságot próbáljuk maximálisan kihasználni, hogy ne legyen üresjárat. Szeptemberben már heti órarendet készítettünk, mintha iskolában lettünk volna – árulta el Szikszai Zsuzsanna.

Kiemelte továbbá azt is, hogy a könyvtárpedagógia terén is csúcsokat döngettek; nem véletlen, hogy az Olvasás Nagykövete lett Benkéné Sándor Barbara Zita, a szabadulószobás játék a középiskolások körében nagyon népszerűnek bizonyult, felnőttek és turistacsoportok is kérték.

Városunk adott otthont a 48. Csongrád Megyei Könyvtárosnapnak

Népszerűek a gyermekprogramok is, visszatérő osztályokat is üdvözölnek a könyvtárban. Szikszai Zsuzsanna meglátása szerint a pedagógusok lassan felismerik, hogy ki kell jönni a tanteremből, az élményszerű oktatás már abból is állhat, hogy egy másik térben tartanak órát.

Arra is rámutatott, hogy mennyire fontos a könyvtár életében a gyűjtemény gyarapítása. Megosztotta, Farkas Éva Erzsébet polgármester mindig figyelemmel kísérte, hol tartanak a beszerzéseknél, nagy hangsúlyt fektet rá, az idei évben pedig a korábbi, szűkösebb költségvetési kilátásokkal szemben 2021-ben sokkal magasabb volt a gyarapodás.

– Majd ötmillió forintot tudtunk dokumentumbeszerzésre fordítani. Ez is csúcsokat döntött, hiszen eddig mintegy 3,5-4 millió volt, így ez is egy nagyon magas szám, és ez a gyűjtemény gyarapodásában is látszik – szögezte le Szikszai Zsuzsanna, aki hozzátette: a tartalmas és koncentrált évet lezárva, a két ünnep között a könyvtár bezárja kapuit, hogy kollégái megfelelően ki tudják pihenni magukat.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest