Ünnep, maradj velünk!

Bízom abban, hogy mindenkinek a szívébe talált a karácsony és most körbelengi a meghittség és a nyugalom, meg az egymással töltött idő varázsa. Talán ezen a hétvégén sikerült egy kicsit olyan üzemmódba kapcsolni, ami visszavett a hétköznapok magas fordulatszámából, kizökkentett a munkahelyi elvárásokból és mentes volt a feszültségektől. Régebben volt olyan tapasztalatom, hogy pont ezek az időszakok hozzák ki a stresszt belőlünk, a megelőző napok rohanása miatt, hogy mindennel elkészüljünk. Meg amiatt is, hogy amúgy hajlamosak vagyunk elmenni egymás mellett még egy lakáson belül is. A szürke napokon mindenki teszi a dolgát, de az ünnepen nincs határidő és elérendő cél, amit teljesíteni kell, „csak” együtt lenni és örülni a másiknak. Ehhez viszont nem feltétlenül vagyunk hozzászokva.

Három nap kevés arra, hogy teljesen átlényegüljünk, viszont elegendő ahhoz, hogy felismerjük, hogyan is lenne jó élni. Megízlelünk valami érintetlen jót, tisztát, vágyódunk régi hangulatok iránt és feltolulnak emlékek is a múltból. A jó ebben az, hogy most nem kell sietni és el lehet merülni ezekben a gondolatokban is. Ritka az ilyen, masnikkal és dobozokkal teli hosszú hétvége, amelyre ennyit készülünk, és amit olyan sokszor elképzelünk előre. Szerencsések vagyunk, ha ezekkel a napokkal és mindazzal, amit tartogat nekünk, meg tudunk elégedni és nem akarunk többet tőle, mint amit adni tud. Az eltelt két év után szinte újra fel kell fedeznünk az ünnepeket és annak az érzését is át kell csomagolnunk, milyen jó otthon és együtt lenni.

Szomorú, hogy a karácsony az elengedést is magában hordozza: a nagy család közös élményét vagy egy-egy szerettünk távolságát, az elmaradt puszit, ölelést, az utazást. De azért mégis, hálából is több lehet: ha meglátogathattuk a szülőket, ha volt hagyomány az ünnepi asztalnál, és jó beszélgetésekre is jutott idő, ha sikerült örömet szerezni vagy vigasztaló szót mondani, éreztetni valakivel, hogy nincs egyedül és minden rendben lesz. Ha akartuk, akkor most észrevehettük, mennyi szép dolog van körülöttünk és mennyi mindennek örülhetünk, úgy igazán. Az ünnep az összes külsősége mellett leegyszerűsíthet bennünk dolgokat és a fényei rávilágíthatnak arra is, mi valójában a fontos az életünkben. Hogy valójában mennyire kevés dolog kell ahhoz, hogy boldogok és elégedettek legyünk.

Kívánom minden kedves olvasómnak, hogy karácsony összes szeretete, szép pillanata és nagy tanulsága maradjon mindenkivel az ünnepek után is.