A táncegyüttes negyvenéves és a MÖTYKE 25 éves jubileumát is megünnepelte idén a Maros, amelynek művészeti vezetőjével, Makó városának idei díszpolgárával, Tóthné Döme Máriával beszélgettünk.

Nem indult könnyen az idei év a táncegyüttes számára, hiszen az iskolákhoz és sok munkahelyhez hasonlóan az együttes is az online térbe költözött.

– Már az is borzasztó volt, hogy a rendes, tavaszváró gálánkat, avagy télbúcsúztatót nem tudtuk megvalósítani. Nehézkesen ugyan, de Zoom órák keretében a gyerekeket egy kicsit “életben tudtuk tartani”. Azért is volt ez számunkra nehéz, mivel tudtuk, hogy a 2021-es év a Maros Táncegyüttes életében egy mérföldkő, hiszen a negyvenéves jubileumra készültünk – idézte fel portálunknak Tóthné Döme Mária.

Mint elárulta, nem mindenki bízott abban, hogy meg tudják valósítani, ő azonban kardoskodott a mellett, hogy létrejöjjön a gála.

– Én azt gondoltam, hogyha egy együttes elér egy ilyen nagyon szép évszámot, és annyit dolgozott ennyi év alatt, és olyan sok gyermeket, felnőttet tudott a tánc szeretetével megfertőzni, akkor ennek valahol meg kell valósulnia – mutatott rá a júniusi gála kapcsán, amelyet a tankerület és az önkormányzat is támogatott.

A három részből álló, mintegy két és fél órás produkciót pedig egy hónap alatt színpadra is állította a Maros Táncegyüttes, közel 50 egykori táncos közreműködésével. Ráadásul az ős-Maros jubileumához köthetően egy 30 perces műsort is beemeltek a gála programjába, amelyet négy pár adott elő.

A Hagymaház szabadtéri színpada mellett a József Attila Városi Könyvtárban is fókuszba került a táncegyüttes jubileuma, hiszen egy tárlatot is megnyitottak, a Maros 35 éves jubileumához hasonlóan.

– Akkor is nagyon szép, Európából kapott tárgyakat állítottak ki, amiket összegyűjtöttünk, most pedig egy másik részletet mutattunk be ezekből az emléktárgyakból, és még mindig van az irodámban egy harmadik részlet, amelyet magyarországi fesztiválokról kaptunk, tehát még mindig van körülbelül két kiállításra való anyag – emelte ki Tóthné Döme Mária, aki örömmel látná egy állandó tárlatban ezeket a tárgyakat, hogy bárki megtekinthesse őket.

A negyven év júniusi záróakkordját követően Csókás Imre táncpedagógus vette át a művészetiskolai művészeti néptánc oktatást, aki a gyermek és ifjúsági csoportokat tanítja. Tóthné Döme Mária immáron nyugdíjasként vezeti a felnőtt Marost, valamint a két szenior csoportot, a programokat azonban ezt követően is egyeztetik, a tavaszi gálát, valamint nyári záróprogramot is együtt fogják megvalósítani – tudtuk meg.

– A fiatal, lendületes erő kell a gyerekeknek, én pedig maradok a felnőtteknél, akik még számítanak rám, és szerintem így lesz ez így jó – értékelte a művészeti vezető, aki nemcsak a pályázatok rendezését, hanem a ruhatár kezelését és az utazások szervezését is vezeti továbbra is.

Nemcsak a gálával koronázták meg az elmúlt negyven évet, hiszen Tóthné Döme Máriát az idei évben városunk díszpolgárává is választották. Elárulta, nagyon jól esett számára az elismerés, amelyhez ráadásul a táncosai indították el az aláírásgyűjtést.

Ősszel negyedik alkalommal a Kaláka-Táncot is megszervezték a Hagymaházban, amely egyben a MÖTYKE 25 éves jubileuma is volt. Tóthné Döme Mária rámutatott, kétféle szenior csoport létezik, az egyiket az egykori táncosok alkotják, akik újra megtalálták egymást, a másik pedig a táncos szülőkből áll, akik meg akarták tanulni, amit a gyermekeik.

– Minket is hívtak ilyen öregtáncos találkozókra, és ezekből az apropókból jött, hogy mi is csináljunk, és már a negyedik alkalom lett, hogy sikeresen összehoztuk. Megint ott volt Damoklész kardja, hogy jön-e megint a vírus, lehet-e rendezvényt tartani – idézte fel. Mint kiemelte, a találkozó végül nagyon jól sikerült, és pályáznak arra, hogy jövőre is megvalósíthassák, hiszen közösségépítő erővel is bír, de sikerélményt is ad a táncosoknak – emelte ki a művészeti vezető, akinek az év utolsó napjai az örömteli várakozással telnek majd.

– Egy nagyon örömteljes eseményre készülök, valószínűleg meg fog érkezni az unokám az év végén, vagy a jövő év elején. A fiatalabbik fiaméknál lesz babaérkezés, és úgy tudom, hogy fiú lesz. Fiús szülőként fiú unokának igen nagyon örülök, de kislánynak is nagyon örültem volna! Ennek a várásnak az izgalmában élünk most – osztotta meg örömét a Makó Híradóval Tóthné Döme Mária.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest