Minden nap tegyünk azért, hogy igazi karácsonyunk legyen!

Fürge léptekkel közeledik az ünnep felénk és tapasztalatok szerint ilyenkor kezdenek sűrűsödni a tennivalóink is. Hacsak, a minden évben gondosan elhatározott időbeosztás tervünket végre most sikerült tartanunk és mondjuk már beszereztünk minden ajándékot, feldíszítettük a házat, emberi külsőnk maradt és nyugodtan várjuk az ünnepeket. Ez szerintem eddig keveseknek jött össze, de már eredménynek tekinthető, ha naponként sikerül valami apróságot az elvégzendők listájáról lehúzni. Azért, hogy ne csapjanak végül a fejünk felett össze a munkahely év végi hajrájának és az otthoni készülődés hullámai, érdemes most egy nagy levegőt venni és átgondolni az előttünk álló szűk két hetet. Mik azok, amiket feltétlenül el kell végeznünk és be kell szereznünk, erre mikor kell és mennyi időt szánni és mekkora összeg áll rendelkezésünkre, amiből gazdálkodhatunk. Praktikus mindezt esetleg táblázatba is rendezni, én a falinaptáromba jegyzetelek, pipálgatok, néha lehúzok, de inkább bővítgetek.

A bepánikolást enyhíti, ha nem csak a feladatokra koncentrálunk, hanem mindarra a jóra is, amit advent tartogat nekünk. Azokra, amikre lehet, máskor is lehetőségünk nyílna, de most más a hangulat és az élmény is, amit ad nekünk. Ezért, a teendők közé feltétlenül jegyezzük fel: hogy kilátogatunk a karácsonyi vásárra, kipróbálunk többféle ízesítésű forralt bort (teát), sült gesztenyét (tököt) eszünk és felülünk az ünnepi díszes kisvonatra. Beülünk egy jó kis karácsonyi mozira és lelkiismeret-furdalás nélkül bevágjuk a vásári kürtőskalácsot. Megengedünk magunknak egy kis nyugis sétát a kivilágított belvárosban és szertartásosan gyújtjuk meg a koszorúnk gyertyáit.

Dönthetünk úgy is, hogy az idén kimaradhatunk a vásárlás őrületéből és olyasmit ajándékozunk, ami a lelkünket is simogatja.  Bekapcsolódunk valami közösségi felhívásba: felöltöztetjük az ablakunkat vagy a házunkat is. Egy kicsit/jobban jótékonykodunk: csomagot készítünk össze, írunk egy régi ismerősnek, felhívunk egy idős embert. Vagy naponta tudatosan teszünk valamit, ami feltölt: olvasunk, írunk, mozgunk, barkácsolunk vagy zenét hallgatunk. Kapcsolódhatunk olyasmihez is, ami nagyobb célokról szól: jobban odafigyelünk a fogyasztásunkra, tudatosan vásárolunk, esetleg önkénteskedést is vállalhatunk. De elhatározhatjuk azt is, hogy most felelevenítjük a hagyományokat: mézeskalácsot sütünk, elültetjük a Luca-búzát vagy most pontosan vezetjük az időjárási naptárt. És végre azt is bebizonyíthatjuk, hogy milyen kreatívak vagyunk: elkezdhetünk készíteni saját kezűleg ajándékot, adhatunk élményt, szerezhetünk igazi meglepit…

A lényeg, hogy ne csak a terhét érezzük, hanem a készülődés örömére is leljünk rá.

S közben megtaláljuk majd önmagunkat, és talán másokat is.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest