Nemrég új elnöke lett a Makói Úszó Klub Sportegyesületnek, a jelenlegi helyzetről és a jövőbeli tervekről beszélgettünk vele.

– December 1 -je óta látja el a Makói Úszó Klub Sportegyesület elnöki pozícióját, kitől és mikor érkezett erre a felkérés önhöz, és miért döntött úgy, hogy elfogadja?

2021 elején megkeresett az úszóklub korábbi elnöke Sziebig Mária, illetve az úszóklub edzői, hogy vállaljak szerepet az egyesületben. Megkértek, álljak a klub élére és segítsem a munkájukat, amennyiben van rá lehetőségem. Kisebb gondolkodást után igent mondtam, hiszen ez nagyon komoly kihívás és megtisztelő felkérés. Makón nagy hagyománya van az úszásnak és az úszó sportnak is. Gondolom mindenki emlékszik arra, amikor még megvolt a nagymedence, milyen úszóélet volt a városban. Egy kicsit a fürdő struktúrája átalakult az elmúlt években, most is éppen bővítés zajlik, de ez nem érinti az úszókat. Nagyon bízom abban, hogy egyszer lesz olyan volumenű fejlesztés, amely ezt a sportot fogja szem előtt tartani. Nagy szükség lenne rá, hogy az infrastruktúra fejlődjön a jövőben, ezen is szeretnék dolgozni. Azt viszont szeretném hangsúlyozni, hogy a makói úszósport és a város közössége hatalmas köszönettel tartozik Sziebig Máriának. Nagyon sokat tett azért, hogy még ma is tudjon működni az egyesület. Hosszú – hosszú éveken át vezette, természetesen a munkájára a jövőben is számítok, megbeszéltük, hogy továbbra is együtt fogjuk a klub dolgait intézni. Maca néni itt marad az egyesületben, mint egy jó vezére a csapatnak.

– Jelenleg hány fővel és hogyan működik az egyesület?

– Mióta megszűnt az 50 méteres medence, meglátszik a létszám csökkenése, hiszen amikor az úszás a fénykorát élte, több mint száz gyerek járt. Mára ez mintegy hatvan fő, de már amint korábban említettem ez visszavezethető a létesítmény helyzetünkre is, hiszen két helyszínen tudnak most úszni. Itt szeretném megköszönni a Hagymatikum Gyógyfürdőnek, hogy a kültéri medence fedetté alakításával idén is gondoltak azokra, akik szeretnének sportolni. Jelenleg három edző vezeti a szakmai munkát a klubnál és igyekeznek részt venni versenyeken is, bár az elmúlt másfél évben megnehezítette az életüket a fürdő zárva tartása. Sajnos volt lemorzsolódás is, vissza kellett hívni a gyerekeket és újra edzésbe hozni őket. Felhozni arra a szintre, hogy újra versenyeken tudjanak részt venni. Más fürdőkkel ellentétben, mi nehezebb helyzetben voltunk, hiszen a Hagymatikum mint gyógyfürdő van nyilvántartva, nem sportuszodaként. Vannak olyan városok ahol ez fordítva van, és ott tudtak ebben a másfél évben is lényegesen többet edzeni. De nem panaszkodni szeretnénk, ezeken a nehézségeken átléptünk és dolgozunk becsülettel, úgy ahogyan tették az edző kollégák és a gyerekek eddig is.

– Milyen célokat tűzött ki maga elé elnökként?

– A fő feladatom az lesz, hogy képviseljem az úszóegyesületet, próbáljak meg támogatókat, szponzorokat keresni, akár itt a városban is. Szeretném megkönnyíteni az úszóklub dolgát, illetve tartom a kapcsolatot a Magyar Úszó Szövetséggel. Most úgy veszem észre, hogy az úszó sport kezd újra életre kelni és egy egész országos hálózatot építenek ki. Régiókat hoztak létre, Makó a Dél-Alföldi  tagja. Kiemelten odafigyelnek az ilyen kis műhelyekre, mint mi, ezért úgy gondolom, nagy lehetőség van a jövőt illetően. Más sportokhoz képest nálunk akár infrastruktúrában, akár eszköz ellátásban az úszás most még kicsit hátrébb van, de ezen szeretnénk változtatni a jövőben.

– Melyek az egyesület hosszú távú tervei?

– Azt szeretném, ha minél több gyermek ismerkedne meg az úszósporttal, hiszen ez egy alapozó sportág, az atlétika mellett a másik olyan, amit ha bárki kipróbál és néhány éven keresztül űz, biztosan előnyére fog válni. Ezért is vállaltam ezt a feladatot. Nagyon sok gyermek tud eljutni az uszodába, egészen óvodás kortól járnak rendszeresen, szervezett keretek között. Örülnék, ha közülük minél többen kapnának kedvet, és jönnének el a tanórákon kívül az egyesületbe is sportolni. Természetesen ehhez infrastruktúrát is biztosítani kellene, a most két meglévő medencénk nem igazán alkalmas arra, hogy nagy álmokat szövögessünk. Mindenképpen szükségünk lenne arra, hogy legyen akár egy 25 méteres úszásra alkalmas medencénk, itt arra gondolok, hogy megfelelő vízmélységgel rendelkezzen és megfelelő vízhőfokkal. Például rajt fejeseket nem tudunk gyakorolni, hiszen még rajtkövünk sincs. Azokkal a versenyzőinkkel, akiket versenyre készítenek fel, most a környező települések uszodáiba járunk, hogy szokják a körülményeket. Bízom benne, hogy a Hagymatikum fejlesztésének a következő lépcsőfoka az lehet, hogy egy úszómedencét is tudunk építeni. Akkor az úszósport is újabb erőre fog kapni és minél több tehetséges gyermeket tudunk majd kinevelni.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest