Jótékony céllal lépett fel a dr. Mihálka György Vegyeskar a harmadik gyertyagyújtás előestéjén Makón. A Szent István Király Plébániatemplomban rendezett adventi kórushangverseny bevételét a Regőczy alapítvány javára ajánlották fel.

Az adventi ünnepkörben Makón kiemelkedő programnak számít a dr. Mihálka György Városi Vegyeskar koncertje. Az idei műsorukat Farkas Éva Erzsébet gondolatai vezették be. – A békére, belső örömre és boldogságra segít megnyitni szíveinket a kórus, amely krisztusi korban zarándokol, angyalok kíséretében. Az est a jótettekről, a segítésről, a nyitott szív tettekre sarkalló szolgálatáról és az egymás felé fordulásról is szól – emelte ki a polgármester az előadás kapcsán. 

– A megalakulásunkat követően az első fellépésünk ebben a templomban volt, már 33 esztendeje. Ettől kezdve Gyurka bácsi szívügyének tekintette, hogy itt minden évben hangversenyt adjunk és mi ezt a hagyományt azóta is ápoljuk. Nagyon meghitt hangulata van ezeknek az alkalmaknak – avatott be Gilinger Ildikó.

A kórus vezetője elmondta, a pandémiás időszak miatt csupán három hónap állt rendelkezésükre a felkészülésre, de igyekeztek egy nagyon szép és tartalmas repertoárt összeállítani. – Nem csupán egyházi darabokat fogunk előadni, hanem olyan könnyűzenei feldolgozásokat is, amelyek az alkalomhoz illőek. Dvořák  művet is hallhat a közönség, de Loyolai Szent Ignác imádságát is, amely a Szentatya legutóbbi látogatásán is elhangzott, illetve Antal József atyáról is megemlékezünk majd egy szerzeményének megszólaltatásával – tudtuk meg a karvezetőtől, aki elárulta, az esemény zárásaként szeretnék megénekeltetni a jelenlévőket is. Ebben segítségükre lesz az est másik fellépője, Perneczky Balázs is. Az orgonaművész, aki nem először mutatkozott be a makói közönségnek; ezúttal az adventi ünnepkörhöz illő Bach művekkel készült.

A közös előadás meghitt hangulatot teremtett és elvarázsolta a hallgatóságot. Köztük Kurusa Zoltánt is, aki nagyon szereti a klasszikus műfajt és minden városi koncerten igyekszik részt venni. – Teljesen kikapcsolt az élmény és ünnepi érzéseket keltett bennem – osztotta meg a zenebarát.

A városi vegyeskar előadása azonban nem csupán lelkiekben gazdagította a hallgatóságot, de jótékony célokat is szolgált. A felajánlott pénzadományokat a Regőczy István alapítványnak, a koronavírus járvány árváinak megsegítésére juttatja el a kórus. A felszentelésének 250. évfordulóját jövőre ünneplő belvárosi római katolikus templom közössége pedig számos további lehetőséget kínál a karácsonyra várakozó időszak bensőséges megéléséhez. Advent hétköznapjain roráte misékre várják a híveket, személyes vallomásokat megörökítő kisfilmeket, fény-jel flashmobot ajánlanak megtekintésre közösségi oldalaikon és többféle karitatív felhívást tettek közzé. Utóbbiakba, a tartós élelmiszergyűjtésbe és a cipősdoboz akcióba még bárki bekapcsolódhat, aki a helyi és a délvidéki rászoruló családokat szeretné adományával támogatni.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest