A multicég úgy kommunikálja a megállapodást, mint ha mostantól minden rendben lenne, a szakszervezeti vezetők azonban portálunknak sokkal visszafogottabban nyilatkoztak.

– Ezúton tájékoztatjuk Önöket, hogy 2021. december 2-án aláírtuk a ContiTech Fluid Automotive Hungária Kft. új Kollektív Szerződését. – áll abban a közleményben, amelyet a vállalat küldött portálunknak a napokban.

A cég ebben többek között azt írja, hogy a megállapodás „fontos lépés ez vállalatunk számára a munkabéke irányába, elindultunk az egység és az együttműködés útján. Ezzel letettük az egyik alapkövét a sikeres jövőnk építésének.”

Azt is hozzátették, hogy a szakszervezetek „a munkáltatóval közösen egy nem mindennapi, szükségszerű helyzetet kezeltek most eredményesen. Ez jó jel és útmutató példa arra, hogy a következő időszakban is képesek legyünk közösen válaszokat adni a kihívásokra.”

A hosszú évek óta tartó szembenálláshoz, sztrájkig fajuló feszültségekhez képest a vállalat közleménye rendkívül optimista kommunikációnak tűnik, ezért a megállapodással kapcsolatban megkerestük Radics Gábort, a Gumiipari Szakszervezeti Szövetség elnökét és Hajdú Rolandot, a Makói Gumiipari Szakszervezet vezetőjét.

Mint kiderült, a vállalat a fenti közleményt nem az egyetértésükkel adta ki, ami azért is érdekes, mert korábban éppen ők kérték még a tárgyalások kezdetén, hogy a kollektív szerződésről a nyilvánosság felé csak közös nyilatkozatot adjanak ki, amelybe bele is mentek (ezzel valószínűleg azt akarhatta elérni a cég, hogy a szakszervezetek esetlegesen eltérő álláspontja ne előzze meg a sajtóban a saját kommunikációjukat – a szerk.)

A megállapodás aláírása után a vállalat el küldte számukra a közleményt, amellyel azonban nem teljesen értettek egyet, és ezt jelezték is a cégnek, amely végül ennek ellenére küldte el azt a szerkesztőségeknek.

– A leglényegesebb oka annak, hogy nem támogattuk a közleményt az, hogy a munkáltató a megegyezést úgy akarja beállítani, hogy ezzel megteremtődött a béke, és minden rendben van, ami alapvetően nem igaz. – mutatott rá portálunknak Hajdú Roland. Az MGSZ vezetője azt is hozzátette, hogy a megállapodás aláírása egy jó jel, de önmagában borzasztó kevés.

Hozzátette: a tárgyalások alatt a munkáltató folyamatosan akadályozta a munkavállalókkal való kapcsolattartásukat, meggátolták az online konzultációnkat, majd később a személyes kapcsolattartást is meg akarták szüntetni a csendrendeletként elhíresült intézkedéssel. Mindezek ellenére büszkék arra, hogy most a tárgyalóasztalnál is bizonyítani tudták azt, hogy a Makói Gumiipari Szakszervezet sikeresen képviseli a munkavállalók érdekeit és ilyen körülmények között is egy a munka törvénykönyvénél jobb és több pontban az előző kollektív szerződésnél is jobb szerződést kiharcolniuk.  

A Gumiipari Szakszervezeti Szövetség elnöke ezt azzal egészítette ki portálunknak, igaz, hogy a kollektív szerződés, amit a munkáltató felrúgott másfél évvel ezelőtt, újra megkötésre került, de nem született például bérmegállapodás, mert ezt a tárgyalást a munkáltató egyoldalúan lezárta.

– Amikor a munkavállalók meglátják majd a bérlapjukat februárban, valószínűleg újra lesz egy elég komoly probléma és feszültség. – emelte ki Radics Gábor.

Az elnök a jelenlegi helyzetet „fegyverszünetként” jellemezte, ami ráadásul szerinte kizárólag a makói szakszervezet jóindulatán múlt. A cég ugyanis az utóbbi hónapokban folyamatosan azzal is tartotta nyomás alatt a munkavállalókat, hogy a sorsuk azért bizonytalan, azért nincsenek megrendelések, mert a sztrájk, a feszültség elriasztja a befektetőket, megrendelőket. Azt is elképzelhetőnek tartják, de biztosan nem tudják, hogy lehettek megrendelések, de ezeket szándékosan visszatartották addig, ameddig nem születik kollektív szerződés.

– Most lehetőségük van bizonyítani, hogy tudnak hozni megbízást és munkát tudnak biztosítani.  – tette hozzá.

Ezt erősítette meg portálunknak Hajdú Roland is, aki szerint most egy kicsit enyhült a nagyon hosszú ideje fennálló komoly feszültség, ami fontos, mert mindenkinek kell egy kis megnyugvás. A hosszabb távú megoldás azonban még várat magára, hiszen nagyon sokat kell javítani a munkabiztonságon és feltételeken. A bértárgyalás során hiába kérték azokat az adatokat, amiket a törvény számunkra biztosít, nem kapták meg többszöri kérés ellenére sem.  

– Hamarosan konkrétan szembesülni fognak a munkavállalók azzal, hogy mit is jelent pontosan az a béremelés, amiről a munkáltató egyoldalúan hozott döntést. Ez, valamint a juttatások és a bónuszrendszer átalakítása miatt, a szellemi foglalkoztatottak esetében könnyen előfordulhat, hogy havonta kevesebb bért visznek majd haza, mint idén – mutatott rá.

A szakszervezetek egyik legfontosabb feladata így szerinte az lesz a közeljövőben, hogy a makói gyárban maradó munkatársakat emiatt a cég ne tudja túlterhelni vagy például normaemelésekkel lehetetlen helyzetbe hozni.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest