Úgy látszik, hogy egy ideig még Apátfalvára kell utaznia, vagy bicikliznie annak, aki készpénzt szeretne felvenni a számlájáról.

– Jó lenne már, ha nem kellene utazgatni a pénzért, mert hiába lehet fizetni minden boltban bankkártyával, vannak olyan helyzetek, amikor készpénzre van szükségem. És az idősek, vagy a kerekesszékben ülők számára az apátfalvi automata akár a Holdon is lehetne, olyan messze van – mondta Sztáncs Imre, akivel a közeli bolt előtt futottunk össze. A vele lévő rokonok egymás szavába vágva helyeseltek. Azt mindenki tudta, hogy a bankjegykiadó az Egészségházban fog működni.

Előbb még úgy volt, hogy akár novembertől, majd december elejétől működhet ismét bankjegykiadó automata (ATM) Magyarcsanádon, miután a helyi képviselő-testület szerződést kötött erről egy ATM-eket üzemeltető céggel. A községben még 2017-ben zárt be a takarékszövetkezet helyi kirendeltsége, azóta aki a bankszámlájáról pénzt akar felvenni, az vagy a postán teszi meg – horribilis költségért, vagy átmegy a szomszédos Apátfalvára, ahol működik bankjegykiadó masina.

Aki csak busszal tudja ezt megtenni, annak oda-vissza 600 forintos útiköltséget is ki kell perkálnia. Épp ezért a magyarcsanádiak döntöt többsége szeretné a helyi bankjegyautomatát.

A magyarcsanádi önkormányzat és az ATM-et üzemeltető cég között megkötött szerződés szerint a tranzakciók darabszámától függően kell majd hozzájárulást fizetnie az önkormányzatnak, de ez is sávosan változik, ezért a maximális összeg legfeljebb havi 180 ezer forint lesz. Ha kevesen vesznek ki majd pénzt a bankautomatából akkor legfeljebb ennyit, ha sokan, akkor jóval kevesebbet kell fizetni Az automata üzemeltetéshez szükséges áram árát is az önkormányzat állja, melynek az üzemeltetéshez 3 éves szerződést kötöttek. Az Egészségházba egyébként olyan bankautomata kerül, melyből forintot és eurót is fel lehet venni, igaz ezzel csak kivét lehetséges, a befizetés nem.

Csakhogy – tudtuk meg Farkas János polgármestertől – a bankjegykiadó automata telepítésének akadálya a globális chip-hiány. Ez irányítja ugyanis az automatát, viszont nincs. Ezért 16-18 kistelepülés is vár a bankjegykiadó automata telepítésére.

Miért nincs elég chip?

Az oka a koronavírus járvány, hiszen az otthoni munkavégzés robbanásszerű elterjedése miatt megnövekedett a számítógépek és okostelefonok eladása, így a világ három nagy chip-gyártója az azokba való chipek (azaz a készülékek “agya” ) előállítására álltak át. A kereslet ezekre azóta is magas, viszont a termelést nehéz a kisebb igényű nyomtatott áramköri lapok gyártására átállítani. A chip-hiány egyébként leginkább az autógyártókat sújtja,

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest