Szerda este a József Attila Városi Könyvtárban mutatták be a Makó Város Önkormányzata és a Makói Múzeumért és Kultúráért Alapítvány kiadásában elkészült kötetet.

Szikszai Zsuzsanna, az értéktár bizottságának elnöke felidézte, 2020-ban pályáztak az Agrárminisztérium által kiírt Hungarikum pályázatra, egy kötet és egy vándorkiállítás létrehozására.

– Azt gondoltuk, hogy nem elég az, hogy van egy virtuális lajstrom, hanem legyen kézzelfogható, kerüljön az emberekhez minél közelebb, minél több ember olvassa, forgassa, hiszen városunk értékei találhatók benne – emelte ki a kötet főszerkesztője.

Szikszai Zsuzsanna továbbá rámutatott, a bizottság nem hosszú ideje, 2014 óta működik, de nagyon aktív, és elődei is nagyon sok munkát fordítottak erre. Ő maga 2019-ben vette át a vezetést, a tagokkal pedig azóta is azon dolgoznak, hogy minél szélesebb körben megismertessék az értékeket – a most megjelenő kötet és a létrejövő vándorkiállítás is ezt segíti.

Az értéktár bizottságának elnöke hangsúlyozta, a céljuk volt egy olyan kötet létrehozása, amely nemcsak a szakembereknek szól, hanem mindenki rá tud csodálkozni.

Ehhez csatlakozik a 24 rollupból álló vándorkiállítás, amelynek elemei a tervek szerint oktatási és közművelődési intézményekbe lesznek kihelyezve, egyszerre 3-4 rollup, melyek forgószínpad szerűen fognak cserélődni.

A hungarikumokat, megyei és helyi értékeket bemutató kötet a József Attila Városi Könyvtárban és a József Attila Múzeumban is megvásárolható.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest